NRK Meny
Normal

Hytteboom i Nissedal

Det bygges hytter som aldri før i Nissedal. Det er bra for innbyggerne i kommunen, sier ordfører Halvor Homme.

Hytte i Nissedal

Nissedal har tre ganger så mange hytter som bolighus.

Foto: Robert Hansen

Nissedal er nå en av kommunene i Norge med flest antall hytter i forhold til innbyggertallet. Kommunen har tre ganger så mange hytter som bolighus: 2350 hytter mot 735 bolighus. Og flere hytter skal det bli.

Viktig faktor i kommunens økonomi

– Bare her oppe i Kyrkjebygdheia er det i dag 570 hytter, og nå skal det bygges 650 nye, sier hytteutvikler Halvor Grimstvedt.

Han mener at passe avstand til byene, vakker natur og gode skiforhold er hovedårsakene til at folk ønsker å bygge hytte i kommunen.

Halvor Grimstvedt

Hytteutvikler Halvor Grimstvedt sier at det er planer om flere hundre nye hytter i kommunen.

Foto: Robert Hansen

– Vi jobber dessuten hardt for å tilpasse hyttene i naturen. Store tomter og minst mulig kunstige inngrep er viktig for oss.

Ordfører Halvor Homme mener at hyttefolket har blitt enn viktig faktor i kommunens økonomi.

– Nissedal hadde vært et fattigere samfunn uten de flotte hytteturistene. Vi har fire gode matforretninger, bensinstasjon, byggevareshop og flere andre butikker. Dette hadde vi ikke hatt uten hytteinnbyggerne våre.

Kommunale avgifter blir billigere

Undersøkelser viser at hver hytte gir en verdiskapning på rundt 50.000 kroner i året til vertskommunen. Men Homme peker på at hyttefolket bidrar med mer enn bare penger.

– Folk utenfra bringer med seg andre tanker og ideer. Og det er sunt for oss. Dessuten er de med på en del dugnader, som for eksempel løypekjøring. De involverer seg i samfunnet og det er en verdi som vi som bor her nyter godt av og setter stor pris på.

Ordfører Halvor Homme i Nissedal

Ordfører Halvor Homme sier folk utenfra bringer med seg andre tanker og ideer.

Foto: Robert Hansen

Kommunen har oppgradert vei, vann og kloakk for nesten 100 millioner kroner de siste årene. Mange var skeptiske til den investeringen, men ordføreren mener det har vært vel anvendte penger som nå gir positive effekter.

– Når vi er mange til å spleise på regninga, vil det komme alle til gode. Takket være de mange hyttene har de kommunale avgiftene gått ned i Nissedal. Innbyggerne har fått et bedre og rimeligere tilbud, sier Homme.

– Hva føler de lokale innbyggerne om den store hyttebyggingen?

– Det har nok vært litt opp og ned gjennom historien. Men de siste ti årene har de fleste erkjent at Nissedal vil være en reiselivskommune. Så jeg føler at det er stemning for at vi skal satse på dette også i tiden framover, sier Homme.

 • NRK vil bli i Porsgrunn

  NRK Telemark skal flytte fra Borgeåsen, og etablere seg på nytt i Porsgrunn. Eiendommen på Borgeåsen vil bli solgt, og NRK vil nå gå ut i markedet og søke etter nye lokaler sentrumsnært i Porsgrunn kommune. – Vi ser for oss økt regionalt samarbeid i åra framover, og Porsgrunns sentrale beliggenhet med gode kommunikasjonsmuligheter, er bakgrunnen for at vi velger å reetablere oss her, sier regionredaktør Heidi Pleym.

  Heidi Pleym
  Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK
 • Forbanna

  Bård Hoksrud støtter Sylvi Listhaug på sosiale medier. – Jeg er forbanna over opposisjonens herjinger mot Listhaug, og har klare meninger om flere i opposisjonen og KrF, men lar det være nå, sier Hoksrud.

  Bård Hoksrud
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Glad Listhaug trekker seg

  Leder av justiskomiteen på Stortinget, Lene Vågslid, er glad Listhaug trekker seg. – Vi kan ikke ha en justisminister som nører opp under farlige hatefulle ytringer, sier Vågslid. Hun forventer at den neste justisministeren vil jobbe mot ekstreme holdninger.

  Lene Vågslid.
  Foto: John-André Samuelsen / NRK
 • Riktig at Listahug trekker seg

  Ordfører Bø, Olav Kasland fra Venstre, mener det var riktig av Sylvi Listhaug å trekke seg. Kasland sier Listhaug selv har stilt seg i en posisjon der hun ikke har Stortinget bak seg, men at ingen av de han har pratet med ventet at hun skulle trekke seg.

  Olav Kasland
  Foto: Roald Marker / NRK