– Få personer har sett disse bildene før

Telemarksgalleriet pakket tirsdag ut bilder fra Norsk Hydro. De skal, sammen med bilder fra Norsk Industriarbeidermuseum, vise Norsk Hydros historie i Norge.

Pakker opp et av bilde av Kittelsen

Både Helene Brekke ved Telemarksgalleriet og kunsthistoriker Tommy Sørbø syns det var spennende å pakke opp bildene. Dette bildet står Theodor Kittelsen bak.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Helene Brekke, daglig leder Telemarksgalleriet

– Det er morsomt å se bildene i virkeligheten, sier Helene Brekke som er daglig leder for Telemarksgalleriet.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
Tommy Sørbø

Kunsthistoriker Tommy Sørbø.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Mesteparten av Hydros kunst av industri skal samles på Notodden. Bildene skal vises frem i det nye museet til Telemarksgalleriet som åpner 7. september.

Helene Brekke er daglig leder for Telemarksgalleriet. Hun syns det var svært spennende å se bildene i virkeligheten for første gang.

– Det er noe vi har ventet lenge på. Det er utrolig deilig å få det i hus, sier hun og fortsetter:

– Nå kan alle få se det som har hengt rundt på Hydros kontorer og presentasjonshus. Dette er norsk historie og Telemarks historie. En god del av bildene er knyttet opp mot industriutviklingen i Telemark og Norge generelt.

Kunsthistoriker Tommy Sørbø er enig. Han kan fortelle at få personer har sett disse bildene før.

– De har vært nesten ukjent for offentligheten, og det er flott at de kan bli vist fram her nå, sier han.

«Lysbuen»

Kunstsamlingene inneholder bilder fra kraftutbyggingens og industriens gullalder i Telemark, med kunstnere som Christian Skredsvig og Theodor Kittelsen, men også moderne billedkunst med tilknytning til industri og innovasjon, opplyser Telemarksgalleriet.

Det nye museet skal hete Lysbuen, og ligger på loftet til Telemarksgalleriet. Det tar for seg oppstarten av Norsk Hydro.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Telemarksgalleriet pakket i dag ut bilder fra Norsk Hydro.

Se video: Sam Eyde som Askeladden

Industrimuseet omhandler de norske oppfinnelsene; lysbueovnen og produktet kunstgjødsel, funnet opp av Birkeland og gjort tilgjengelig for verden gjennom gründeren Sam Eyde og oppstarten av Norsk Hydro, opplyser galleriet.

Bilde av maleren Severin Segelcke

Bilde av maleren Severin Segelcke.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK