NRK Meny
Normal

Denne ønsker ingen å kjøpe

KRAGERØ (NRK): En hvit hummer har blitt ett mysterium og en attraksjon ved fiskebutikken i Kragerø. Men kjøperne har så langt uteblitt.

Hvit hummer i Kragerø

Verken fiskerne eller kundene i Kragerø hadde sett en hvit hummer før.

Fiskeutsalget i Kragerø har aldri før hatt en hvit hummer for salg. En svært uvanlig farge for en hummer, sier Sondre Kvihaugen ved Skagerakfisk.

Har skiftet farge

Etter at hummeren først ble omtalt i lokalavisa Kragerø Blad Vestmar, har den blitt en liten attraksjon i fiskebutikken.

Hvit hummer i fiskebutikk i Kragerø

Den lyse hummeren skiller seg ut blant andre skalldyr i bassenget.

– Som regel er hummeren sort, men noen ytterst få hunnhummere er blålilla. Det gjelder bare en av tre tusen hummere. En hvit hummer har vi aldri sett før i Kragerø.

Hummeren var kritthvit da den ble levert inn, men har nå skiftet farge til en litt lys grålig blåfarge.

– Den har blitt mer blåaktig etter hvert, men jeg vet ikke hvorfor det skjer. Kanskje den blir blålilla til slutt, sier Kvihaugen.

hvit hummer

Den hvite hummeren har blitt en attraksjon i Kragerø.

Foto: Tom Ole Buaas

Ett mysterium

Ingen som har vært innom butikken har så langt funnet noen god forklaring på hvorfor det har dukket opp en hvit hummer i Kragerø.

– Jeg har undersøkt en del på internett, men har funnet lite om hvite hummere. Ingen av fiskerne har sett noe lignende og det hele er foreløpig et mysterium for oss.

Til nå vært liten interesse for å kjøpe den hvite hummeren, mens salget av de sorte hummerne har vært som normalt.

– Uansett har jeg ingen tro på at den er farlig å spise eller at den skal være noe dårligere mat enn andre hummere. Men vi beholder den gjerne litt til.

Flere forklaringer

Ved Havforskningsinstituttet har forsker Ann-Lisbeth Agnalt flere teorier på hvorfor denne hummeren i Kragerø er lysere enn andre.

Hvit hummer

Hummeren har etter hvert fått en gråblå farge.

Foto: Tom Ole Buaas

– Den mest sannsynlige forklaringen er at hummeren nettopp har skiftet skall. Dermed kan den være hvit en stund før den blir mørkere igjen. En annen forklaring kan være noe den har spist eller genetikk. Det kan være store variasjoner i fargespillet hos den europeiske hummeren.

– Finnes det albino-hummere?

– Det gjør det, men de har røde øyne. Derfor må det være andre forklaringer på at denne hummeren i Kragerø er lys. Og siden den nå er i ferd med å bli mørkere tyder mye på at den har skiftet skall, sier Agnalt.