NRK Meny
Normal

Koster fire ganger så mye

Svaret er prisen. Den ene koster fire ganger mer enn den andre, men er det noen forskjell på dyre og billige blomster? – Ja stor, mener gartnere.

Påskeliljer.

Det er store prisforskjeller på påskeliljer. Påskeliljen til venstre koster fire ganger så mye som den til høyre.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Det kan være store prisforskjeller fra forhandler til forhandler når det kommer til blomster, men er ikke en blomst en blomst og en plante en plante?

Se på bildet. Påskeliljen til venstre koster 39,90, mens påskeliljen til høyre koster 9,90.

– Store prisforskjeller

Snøen har smeltet over store deler av landet og for mange kommer hagen i fokus: Innkjøpet av blomster og planter starter. Da vil du kanskje merke at det er store forskjeller når det kommer til pris.

– Ja, det kan være ganske store prisforskjeller, bekrefter gartner ved Buer Planteskole i Skien Morten Buer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Morten Buer, gartner.

Morten Buer sier at det kan skje at de mindre pene blomstene er de som blir nedsatt i pris i forbindelse med kampanjer og tilbud.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Gartner og butikkleder ved Plantasjen Telemarksporten Anne Mette Bamble mener at at kvaliteten på blomstene avhenger av prisen.

– Ja, absolutt. Det er ikke alle som er like bevisste på det, men de som syns at kvalitet er viktig de må legge i noen ekstra kroner, sier hun.

– Man får det man betaler for, fortsetter hun.

Påskeliljer

Anne Mette Bamble, gartner.

Anne Mette Bamble forteller at pris og kvalitet går hånd i hånd.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Noen har nok noen påskeliljer stående i disse tider. Også her er det forskjeller.

– En billig påskelilje har en liten potte og færre løk i potta i forhold til en litt dyrere påskelilje, sier Anne Mette Bamble.

Hun forteller at det samme gjelder for stilkblomster. Der avgjøres prisen ofte av størrelsen, sorten og lengden på stilken.

– De er produsert forskjellig for ulike prisklasser, så du får mer når du gir mer for en vare, sier Buer.

Enige

Stipendiat i Planteproduksjon ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås Mohamed Abdelhalin sier til NRK.no at det er bedre kvalitet på de dyrere blomstene, og at de gjerne varer lengre og ser bedre ut.

Så det er altså en forskjell på blomstene, men det skal også være mulig å tenke litt på lommeboka når en skal ut å handle.

– Det er klart at en billig påskelilje holder omtrent like lenge som en dyrere en. Hvis en kjøper en dyrere påskelilje så er den gjerne større og har en noe skarpere farge, sier Anne Mette Bamble.

– Kjøp en mellomting

Morten Buer forteller at en ikke alltid sparer så mye penger på å kjøpe de billige blomstene, fordi det en da gjerne trenger flere, fordi de er mindre.

– Kanskje de ikke har så stor sjanse til å overleve heller, legger han til.

Han anbefaler folk å kjøpe en mellomting.

– Det er ikke alltid slik at de dyreste er de beste, en klarer seg fint dersom en legger seg på en mellompris, sier han.

 • Obs-varsel for Telemark

  Det er venta mykje nedbør i dag.

  Laster Twitter-innhold
 • To gripne i avfallsanlegg

  To personar vart gripne inne på Bjorstaddalen avfallsanlegg i Skien i går kveld. Det var ikkje avdekt noko spesielt, men båe hadde narkotika på seg. Politiet melder saka.

 • Tjuveri frå garderobe

  Ein høgtalar og fleire klede vart stole frå ein garderobe på Herkules idrettspark i Skien mellom 19.30 og 20.15 i går kveld. Utstyret høyrde til Ulefoss fotballklubb. Politiet ber om tips.

 • Mann arrestert i Porsgrunn

  Ein mann i 50-åra vart sett i arrest i Porsgrunn i går kveld etter at han forsøkte å stela frå ein butikk. Mannen dytta til ein tilsett.