NRK Meny
Normal

Viltnemda: – Ikke glem båndtvangen

– Dyra i skogen setter pris på at folk er flinke til å holde hundene sine i bånd, sier leder av viltnemda.

rådyrkje

Ser du et rådyrkje i skogen, nyt synet men gå raskt forbi oppfordrer viltnemda.

Foto: Anne E. Schanke

Fra 1. april til 20. august er det generell båndtvang her i landet. Det betyr at man skal

holde hunden sin i bånd om man er ute på tur, ikke bare i byen men også i skog og mark.

Thorleiv Holtskog

Leder av viltnemda i Sauherad, Thorleiv Holtskog ber folk ha hunden i bånd.

Foto: Privat

– Det nærmer seg yngletid for både pattedyr og fugler. Hjortedyrene går drektige, og det er viktig at ikke dyrene blir stresset av hunder i denne periode, sier leder av viltnemda i Sauherad, Thorleiv Holtskog.

Han legger til at mange fugler legger reir på bakken, mens nyfødte rådyrkje, hjortekalver og elgkalver heller ikke takler et møte med hunder så godt.

– I verste fall kan hunder som går løst ta livet av nyfødte dyr eller fugler, sier Holtskog, som legger til at båndtvangen gjelder alle hunder, ikke bare jakthunder.

Created by InfoDispatcher

Dyra i skogen setter pris på at hundeeiere respekterer båndtvangen.

– Nyt synet, men gå forbi

Det hender allikevel at man kommer borti nyfødte dyr om man er ute i skogen. Da er det viktig å ikke bli for nærgående.

– Det er en stor naturopplevelse å se for eksempel et nyfødt rådyrkje. Men det er allikevel viktig at man holder avstand, for å unngå å stresse dyret mer enn nødvendig. Nyt synet, men gå raskt videre, smiler Holtskog.

Selv om man ikke ser rådyrgeita i nærheten, betyr ikke det at kjeet er forlatt, advarer Holtskog.

– Geita har full kontroll på mennesker i nærheten. Og dersom man prøver å klappe eller løfte opp kjeet, kan det bli avvist av moren, og det må man prøve å unngå.

Skal også beskytte husdyr

Båndtvangen skal ikke bare beskytte fugler og dyr i skogen, men også husdyr. En bonde i Trøndelag opplevde i påska å måtte avlive et lam som hadde blitt angrepet av en hund som gikk løs.

– Lammet hadde bitt og riftskader som sannsynligvis stammer fra en mindre hund, sier bonde Roar Svenning til adressa.no.

Han sier til avisa at selv om hunden er familiekjær og snill, har den medfødte instinkter som man må huske på.

– Det er fort gjort å glemme det i familiekosen, poengterer Svenning til avisa.

 • Vis omsyn på tronge vintervegar

  Køyreskulelærar Preben Utzig i Skien lærer elevane sine at det ikkje er nokon vits i å halde på forkøyrsretten, men heller vise omsyn nå som gater og vegar er både tronge og glatte. Utzig får full støtte hjå UP Region Sør.

  Preben Utzig
  Foto: Roald Marker / NRK
 • Bekymra for inaktive eldre

  Ingebjørg Kyrdal, spesialist i fysioterapi for eldre, er bekymra for stillesitjande eldre. Vaksne og eldre er i ro i gjennomsnitt 62 prosent av den vakne tida, altså rundt ni timar dagleg, viser statistikk frå Helsedirektoratet.

 • Strid i skjønnsretten

  Lilleelva Parkering og Statens vegvesen er i strid om det nye Lilleelvkrysset i Porsgrunn. Parkeringsselskapet vil ha erstatning for tapte parkeringsplassar, også for plassar som enno ikkje er bygd, skriv Varden.

 • Startskot for samanslåing

  Telemark er vertskap for det fyrste møtet i fellesnemnda for nye Vestfold og Telemark fylkeskommune. Fylkesordførar Sven Tore Løkslid seier han gler seg til å starte prosessen. På møtet skal det mellom anna veljast leiar og nestleiar av fellesnemnda.

  Sven Tore Løkslid. AP
  Foto: Anne Lognvik / NRK