NRK Meny
Normal

Sørger for at hundene går verdens lengste løp

Etter å ha løpt 180 mil på knappe ti døgn kunne alle og enhver hatt bruk for en aldri så liten massasje. Hundene som er aksjon i verdens lengste hundeløp har fått god hjelp av en massør.

Carmen Germaine Kadim

I FULL FART: Carmen Germaine Kadim har jobbet som hundemassør siden 1997. Hun har hjulpet utøvere på Finnmarksløpet tidligere, og nå har hun vært i Alaska for å veilede blant annet Lars Monsen og Sigrid Ekran.

Foto: Therese Norman Andersen

I disse dager pågår det legendariske Iditarod-hundeløpet i Alaska, som går fra Anchorage til Nome. Trekkhundløpet er rundt 180 mil langt.

Carmen Germaine Kadim og Sigrid Ekran

Her får hundekjører Sigrid Ekran (t.v.) hjelp når hunden skal ha behandling.

Foto: Privat

Løpet startet i helgen, og de beste kjørerne er i mål i løpet av åtte-ni dager. Ved flere anledninger har utøverne måttet trekke seg underveis fordi hundene ikke orker mer.

Det er her Carmen Germaine Kadim fra Vinje i Telemark kommer inn i bildet.

Hjelper Monsen og Ekran

Carmen startet som massør for mennesker, og jobbet blant annet med idrettsskader. Så kom hun over hunder med skader og begynte å bruke det hun hadde lært om rehabilitering på hundene istedenfor. Siden 1997 har telemarkingen kun jobbet med hundemassasje, og hun har startet opp en egen skole i faget. I tillegg har hun jobbet med politi- og blindehunder.

Carmen Germaine Kadim

Hunder er blitt en stor del av Carmens hverdag. ​Hun er nå tilbake i hjemmet sitt i Hedmark, men har stor kjærlighet til barndomskommunen Vinje i Telemark.

Foto: Therese Norman Andersen

– Du kan tenke deg selv hvis du er sliten i kroppen. Det som er forskjellen fra oss mennesker, er at man ser resultatene på bikkjene med en gang. På trekkhunder merker eierne stor forskjell, sier hun.

For kort tid siden reiste Carmen Germaine Kadim over til Alaska for å jobbe med «Team Vom», som består av blant annet hundekjørerne Sigrid Ekran, Lars Monsen og Robert Sørlie. Hun veileder slik at de selv kan behandle hundene under Iditarod-løpet. Reglene tilsier nemlig at en hundemassør ikke har lov til å hjelpe underveis.

– Man ser en helt klar adferdsendring på bikkjene. De blir glade og mer ledig i kroppen. Ytelsesevnen øker etter massasjen, sier Kadim.

– Utøverne har fortalt meg at veiledningen gjør at hunder som er sårbare for skader eller lignende, kommer lettere i mål når de blir behandlet av utøveren underveis i løpet, sier hun.

Les alt om Iditarod her.

Carmen Germaine Kadim og Lars Monsen

Carmen Germaine Kadim viser Lars Monsen hvordan man kan massere hundene.

Foto: Privat

Mildere enn før

Utfordringen i løpet som pågår er at det skal være lite snø og mye is.

– Det er veldig harde og isete løyper, og det er tøft for muskulaturen og leddene til hundene, sier hun.

I tillegg er det mildt - til tross for at det vanligvis kan være helt nede i 40 minusgrader. Det er også overvann rundt bekker og elver.

Åtte nordmenn er med i år, deriblant Sigrid Ekran, Robert Sørlie, Ralph Johannessen og Lars Monsen.

Det blir spennende å se hvordan det går i løpet. Jeg er tilbake i Norge nå, men følger jo med på internett. Sist jeg sjekket lå Sigrid Ekran godt an, sier Germaine Kadim, som forhåpentligvis har gjort trekkhundsportens desidert største styrkeprøve litt lettere å gjennomføre for de norske hundene.