Hopp til innhold

Hun er kampklar og streikelysten

Skolenes Landsforbund streiker fra i dag. I Telemark er forbundsleder, Anne Finborud, mer enn klar til å gå i krigen.

Anne Finborud
Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

– Dette er selvfølgelig vanskelig, for hensikten med en streik er jo at vi skal straffe arbeidsgiver. Det er arbeidsgiver som har provosert oss med ordninger vi mener vil svekke kvaliteten i opplæringen, sier Finborud.

Finborud er klar over at streiken også kommer til å ramme elevene.

– En streik i offentlig sektor vil alltid gå utover brukerne. Likevel er det skoleeier som er ansvarlig for opplæringen, så indirekte er det dem som blir straffet.

Sa nei til skissen

Flertallet av forbundene i LO Kommune valgte å anbefale medlemmene om å godta skissen til ny avtale, men Skolenes landsforbund sa nei. Hovedårsaken til at Skolenes landsforbund sa nei er tilbudet om ny arbeidstidsavtale for lærerne

I den nye avtalen står det at lærerne må være på skolen 7,5 time hver dag, i dag har lærerne i større grad mulighet til å styre sin egen arbeidstid. Forbundet er motstander av at arbeidstiden til lærerne blir mer bindende.

Ifølge hovedavtalen har alle forbundene fredsplikt fram til 10. juni. Men fra og med i dag er altså Skolenes landsforbund i konflikt. Det betyr, i tillegg til streik, at ingen av medlemmene i forbundet går i møter med sin arbeidsgiver som tillitsvalgte for organisasjonen.

Anne Finborud

Anne Finborud sier hun håper folket forstår hvorfor de velger å streike.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Håper på forståelse

Anne Finborud sier hun håper på forståelse fra folket for at de nå har valgt å gå til streik.

– Det vil være lite fornuftig å ta ut en bred streik i skoleverket når sommerferien starter. Det håper jeg folk forstår. Derfor har vi valgt en strategi hvor vi tar ut få på denne siden av sommeren. Deretter vil Forbundsstyret løpende vurdere hva vi gjør ved skolestart til høsten, sier hun.

I mange andre yrkesgrupper er det vanlig med en normert arbeidstid. Hvorfor er det så annerledes for lærerne?

– Svaret på det finner du først og fremst i profesjonen læreryrket. Vi trenger en god del skjermet tid til å forberede undervisningen, og følge den opp. Det er kanskje det mest sårbare elementet i arbeidstidsavtalen vår. Det er den som har blitt rammet i denne avtalen, sier Finborud.

– Kommer aldri til å gi oss

Hun er helt klar på at selv om de er små, så skal de kjempe.

– Vi kommer aldri til å gi oss, det ligger i vår natur. Vi er en fagorganisasjon og medlemmene våre er genuint glad i å inspirere ungdom til å tilegne seg kunnskap. Det er det som er drivkraften i dette. Vi frykter at denne avtalen vil føre utviklingen av norsk skole i en gal retning, sier hun.