Hun er 11 år og budeie!

Evju bygdetun i Sauherad er en gammel gård som de siste åra har vært gårdsmuseum. I år har 11 år gamle Hanna sommerjobb der, og hun stortrives som gardsjente.

Hanne Versto Roheim

Hanne Versto Roheim er gardsjente på Evju bygdetun i Sauherad i sommer, og svært glad i jobben sin. Her er hun i arbeidsantrekket sitt, en hverdagsbunad.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

I eldhuset på Evju bygdetun står Jorid Vale. Rent offisielt er hun museumsstyrer, men vil aller helst bli kalt for gardskjerring.

– Det er en tittel jeg liker. Jeg sier både matmor og gårdskjerring jeg, sier blide Vale, da hun tar imot NRK som kommer på besøk.

Jorid har vært på Evju bygdetun i mange år, men nå i sommer har hun fått med seg en assistent.

– Og hun er ikke gamle jenta heller, sier Jorid og ser ned på sin 11-årige assistent, Hanne Versto Roheim.

Skiller seg fra mengden

Å være gårdsjente kan vel ikke akkurat sies å ikke være en standard sommerjobb for en 11-åring. Men Hanne selv er ikke i tvil om at hun har en drømmejobb.

– Dette er veldig moro. Å få jobbe med dyr, og så lærer man jo litt om historien her også!

Og Hanne får svært gode skussmål av sjefen sjøl.

– Hun er ei veldig flink jente som har vært her veldig mye. Hun lager mat selv og steller dyra. Det er jo som barnearbeid, og sånn skal det vel egentlig være på en gård, sier Jorid Vale smilende.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Gardsjente og hjelper

Hanne Versto Roheim har virkelig blitt tatt inn i varmen av 'sjefen sjøl', Jorid Vale. Hanne hjelper til med det aller meste, også matlagingen på kjøkkenet.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Hverdagsbunad som jobbantrekk

Arbeidsantrekket til Hanne er ikke akkurat som tatt ut av motebildet i 2014.

– Det er en hverdagsbunad, som bestemora mi hadde før. Så når jeg jobber her går jeg i den. Det er ikke så mye detaljer, søljer og annet stas som på en festbunad, forklarer hun.

Bygdetunet ble testamentert til museum av Jon Evju på 70-tallet, og har fungert som bygdemuseum i mange år.

Flere ulike arrangementer finner sted der, blant annet Evjuspelet som arrangeres årlig, i tillegg til konserter og utstillinger.

– Vi har en utstilling her nå i den tidligere «møkkakjelleren» som var under det gamle fjøset. Temaet for utstillingen er huldresølv, mystikk og romantikk. I år var det et stort spel som handlet om en spesiell sølje, som man sier at er lagd av huldre. Verken Jorid eller jeg tør å ta i den, for det hviler en forbannelse over den, sier Hanne med innlevelse i stemmen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Evju bygdetun

Evju bygdetun har en vakker fremtoning, og lokker mange besøkende hvert år, med både utendørs spel, utstillinger og museum.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Høner med grønne egg

Hanne tar gladelig NRKs reporter med på en liten rundtur på gården.

– Det er et helt vanlig gårdstun, med låve og stabbur. I dag har vi fått seks kaniner som skal være her på gården, og vi har både høner og dverghøner. Og dverghønene legger grønne egg!

Hun forklarer ivrig at eggene kan brukes til matlaging hvis de vaskes.

Og når man snakker om egg – det er liten tvil om at Hanne Versto Roheim har det som plommen i egget denne sommeren. Og det er slett ikke lommepengene som er drivkraften.

– Jeg gjør det egentlig mest for moroa, og ikke for pengene!

NB: En uke i året kan barn komme og delta i gårdsarbeid på gamlemåten i Evju bygdetun, slik som Hanne – denne muligheten har man i august i år.