NRK Meny
Normal

Høysesong for redningsoppdrag

KRAGERØ (NRK): Redningsskøytene går inn i den mest travle tiden i året. I juni ble det registrert over 990 redningsoppdrag på landsbasis.

Redningsskøytene har mye å gjøre på sommeren. Denne seilbåten tok inn vann og måtte ha hjelp.

SE VIDEO: Denne seilbåten er i ferd med å ta inn vann.

– Det er noen som tar inn vann.

Beredskapstelefonen ringer. Redningsskøyta UNI Kragerø må sette kursen mot en seilbåt i Valle som trenger umiddelbar hjelp.

– Vi må slepe båten til Marinaen slik at de får utbedret skadene, sier mannskapet ombord.

Redningsselskapet

Seilbåten som trenger hjelp må slepes til nærmeste Marina.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Blir mer fremover

Oppdraget i Valle i Telemark er kun ett av mange redningsskøytene rundt om landet har utført hittil i år. I første halvår i 2016 har det vært 3258 oppdrag.

 • Se oversikt over antall redningsoppdrag per fylke i juni 2016 nederst i saken.

Men det er først nå de vil få det travelt fremover, mener skipper ombord på UNI Kragerø, Thor-Erland Grunnsund.

– Det er ferie og da skal mange flytte på seg. Veldig mange flytter på seg mellom klokken 08 og 13, og da skjer det ting, sier han.

Godt vær i starten av årets sommer har ført til 992 oppdrag for skøytene bare i juni. Det er 120 flere enn på samme tid i fjor.

Forrige helg ble det registrert 109 søk og redningsoppdrag gjennom Hovedredningssentralen fra fredag til søndag. Den største økningen i oppdrag er i Østfold, Vestfold og Telemark.

Anders Hagane Olsen og Thor-Erland Grunnsund

Anders Hagane Olsen og Thor-Erland Grunnsund legger ned mange timer i redningsarbeidet.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Motorproblemer og grunnstøting

Skipperen ombord på skøyta i Valle sier oppdragene strekker seg fra alt mellom starthjelp til grunnstøting. Han sier det som oftest ikke dreier seg om alvorlige hendelser.

– Vi ser mye rart, men det har blitt bedre. I alle fall når det gjelder bruken av vest, sier han.

Grunnsund er én av 40 frivillige som trengs for å bemanne UNI Kragerø. Da NRK fikk være med på patruljering var han i starten av et 12-timers skift. Det er derfor ikke uvanlig at han blir spurt om hvorfor han velger å legge ned så mye tid på sjøen for å bistå andre.

– Det spørsmålet har jeg fått mange ganger, spesielt fra de hjemme. Men det er fint å få komme ut på vannet og hjelpe folk, og vi blir jo kollegaer og godt kjent. Det er bare bra egentlig, smiler han.

UNI Kragerø

Når UNI Kragerø ikke er på oppdrag patruljerer den.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Antall redningsoppdrag i juni 2016 per fylke

Finnmark

28

Troms

20

Nordland

146

Trøndelag

32

Møre og Romsdal

28

Hordaland

101

Sogn og Fjordane

14

Rogaland

57

Agder

104

Telemark, Vestfold, Østfold

244

Oslo, Buskerud og Akershus

197

Hedmark og Oppland

21

Sum

992

 • Spredt HSN skaper trøbbel

  Høgskolen i Sørøst-Norge har støtt på problemer med universitetssøknaden fordi de er lokalisert for mange steder. Rektor Petter Aasen er overrasket over at dette blir et tema og vil rydde opp i eventuelle misforståelser. Høgskolen holder til i Telemark, Vestfold og Buskerud.

 • Anmelder skogeiere

  Organisasjonen Dyrenes Røst anmelder Cappelen og Løvenskiold-Fossum for brudd på dyrevelferdsloven. Skogeierne har satt ut tamme ender for at turister kan jakte. Jenny Rolness i Dyrenes Røst viser til at dyreeier ikke kan sette ut andunger, gjøre dem avhengige av foring, for så å ta fra dem maten.

 • Begge klubber kan straffes

  Både Fredrikstad FK og Notodden FK kan få straff av fotballforbundet. Direktør Nils Fisketjønn, sier de har skrevet til begge klubbene og bedt om en forklaring. Notodden mener det er urettferdig om de skal straffes for at fredrikstadsupportere skapte kaos.

 • Stopper på alle togstopp

  Tog på Sørlandsbanen skal fremdeles stoppe i Bø, Nordagutu, Lunde, Drangedal og Neslandsvatn også etter 2020. Det sier Frps Bård Hoksrud. Det var i forbindelse med at Sørlandsbanen skal konkurranseutsettes at spørsmålet om at toget skal ha færre stopp kom opp.

  Fotokonkurranse "Bevegelse" DEL 9
  Foto: Øistein Eriksen