Hopp til innhold

Forbauset over mangel på politisk ledelse fra egen helseminister

Høyreordfører ber høyreminister om hjelp, men får det ikke. Kragerøordfører Kåre Preben Hegland er skuffet over at Bent Høie ikke bruker høyrepolitikk for å redde lokalsykehuset i Kragerø.

Kåre Preben Hegland, ordførar Kragerø

Kritiserer egen statsråd. Kåre Preben Hegland mener helseminister Bent Høie ikke driver politikk i lokalsykehusstriden.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

I morgen behandler styret på Sykehuset Telemark saken om lokalsykehusene i Kragerø og Tinn fortsatt skal ha akuttmottak og døgnbemanning.

Risikoen for nedleggelse har vakt voldsomme reaksjoner i begge kommunene, noe 1. mai-toget på Rjukan i år viste. 3000 mennesker deltok i toget. Det er halvparten av antall innbyggere i hele kommunen.

Sendte brev til Høie

Engasjementet for lokalsykehuset er stort i Kragerø også. I dag gjorde høyreordfører Kåre Preben Hegland et siste forsøk.

Han sendte en appell til sin egen helseminister Bent Høie.

Kragerø sykehus

Befolkningen i Kragerø har lenge fryktet at lokalsykehuset blir lagt ned.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– I brevet ber jeg om at regjeringen følger opp sin egen politiske plattform. Der heter det at det kommer en sykehusreform neste år. Derfor bør styret på Sykehuset Telemark vente med forslagene som nå er lagt frem, til Stortinget har behandlet reformen neste år.

– Du mener helseministeren bør ta ansvaret for at styret i morgen utsetter saken?

Skuffet over mangel på politisk ledelse

– Ja, når vi har en helseminister som vet hva han vil, forundrer det meg at han bare viderefører det som departementet, Helse Sør-Øst og de rødgrønne har gjort, sier Hegland.

– Jeg hadde forventet at han drev med politikk. Nå er det bare departementsspråk jeg hører fra helseministeren.

Helseminister Bent Høie hadde ikke mulighet til å svare selv i dag, men statssekretær Anne Grethe Erlandsen svarer på vegne av ham. Svaret er ikke til å misforstå.

Vil ikke hjelpe

– Nei, statsråden kommer ikke til å gripe inn. Styremøtet vil gå som planlagt.

Hun synes ikke det er rimelig å følge henstillingene fra høyreordfører Hegland.

– Vi har hatt møter med begge ordførerne og Sykehuset Telemark. Der har vi bedt om at de har en dialog seg imellom. De bør være med på utviklingen av framtidas sykehus i Telemark. Det er viktig, og vi tror ikke det er lurt å sementere dagens situasjon frem til den nye sykehusreformen er gjennomført.

Statsråden vil ikke svare på om det betyr nedlegging av akuttfunksjonene ved de to sykehusene i morgen, men svarer heller slik.

– Det betyr at det blir styremøte i morgen, at det blir behandlet videre av Helse Sør-Øst og at saken selvfølgelig blir behandlet av oss i departementet.

Forbauset over svaret

Hegland reagerte slik på svaret:

Det var leit å høre, men det Erlandsen sier er det samme vi har hørt hele tiden. Jeg synes fortsatt det er forbausende hvor lite politisk ledelsen velger å være i en så viktig sak som lokalsykehus er. Nå frykter jeg for at det blir nedlegging.

Steinar Bergsland er ordfører i Tinn kommune, der Rjukan sykehus ligger. Han er også høyreordfører og er like misfornøyd med svarene fra helseministeren. Likevel klamrer han seg til et ørlite håp.

– Jeg tror styremedlemmene vil stoppe nedleggingen. De må ta inn over seg all dokumentasjonen som er lagt frem. Den viser at hverken økonomi eller helsetilbud blir bedre av at akuttfunksjonene blir lagt ned og flyttet til Skien og Notodden.

Kåre Preben Hegland og Steinar Bergsland

Kåre Preben Hegland og Steinar Bergsland kommer til å møte opp på styremøtet til Sykehuset Telemark. De vil vise sin motstand med en stille protest.

Tror ikke på nissen

De to ordførerne har full støtte fra lokalbefolkningen. Tove Køhn Andersson er leder i Rjukan Sykehus Venner. De vil mobilisere slik at så mange som mulig møter opp på styremøtet tirsdag morgen. Men hun er redd styret vil vedta nedleggelse.

– Jeg tror ikke på julenissen, men det er viktig at vi er der og viser hva vi mener. Håpet er at vi får støtte fra folk andre steder i Telemark også, særlig fra Skien, siden møtet foregår der.

Begge ordførerne vil komme på møtet, men bedyrer at det ikke vil bli demonstrasjoner eller bråk.

Jeg kommer til å delta, sier Hegland. Og det vil være en sterk markering når både lokalbefolkning, politikere og formannskap møter opp for å vise hva vi mener.

Demonstrasjon på Rjukan mot Bess Frøyshov

Sykehusdirektør Bess Frøyshov måtte ha politibeskyttelse da hun besøkte Rjukan sykehus i desember 2013. Mer enn 2000 mennesker møtte opp for å demonstrere mot nedlegging.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark