NRK Meny
Normal

Høyre frir til Senterpartiet

SKIEN (NRK): Høyre i Telemark kan godt tenke seg et tettere samarbeid med Senterpartiet, både i fylket og på Stortinget.

Gunn Marit Helgesen og Jan Terje Olsen

FRIERI: Det er veldig aktuelt for Gunn Marit Helgesen og Jan Terje Olsen fra Høyre å samarbeide tettere med Senterpartiet.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Jeg vil fri til alle gode borgerlige partier, jeg, sier leder av Høyre i Telemark, Gunn Marit Helgesen.

Fra talerstolen på partiets årsmøte i helga kom hun med ros av opposisjonspartneren i fylkestinget.

– Nåværende gruppeleder for Senterpartiet er en dyktig politisk håndverker, og vi har et morsomt og godt samarbeid, sier Helgesen.

Det var også Senterpartiet som sikret Helgesen gjenvalg som KS-leder tidligere denne uka.

– Senterpartiet er et borgerlig parti

Hun får støtte av tidligere ordfører i Skien, Jan Terje Olsen, som mener Senterpartiet er et borgerlig parti, som det ikke er unaturlig at Høyre samarbeider med.

– Jeg regner grunnfjellet i Senterpartiet som et borgerlig parti. Det er ingen stor ideologisk motstand mot Senterpartiet i Høyre, sier Olsen.

Han sier også at Høyre og Senterpartiet har samarbeidet godt ved flere anledninger.

– Når det kommer til praktisk politikk har vi ofte jobbet svært godt sammen.

Samarbeid sentralt også

Olsen synes heller ikke det er unaturlig om Senterpartiet og Høyre finner sammen etter stortingsvalget i 2017.

– Slik ting har utviklet seg, hvor blokkene i politikken ikke er like definerte som før, er det ikke unaturlig at man kan snakke sammen om en eventuell regjeringsdannelse.

Olav Urbø

Leder av Senterpartiet i Telemark, Olav Urbø ser ikke for seg et regjeringssamarbeid med Høyre, selv om de to partiene samarbeider godt i opposisjon på fylkestinget.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Nyvalgt leder i Senterpartiet i Telemark, Olav Urbø sa til NRK tidligere denne uka at han ikke ser for seg et regjeringssamarbeid med noen andre enn Arbeiderpartiet.

– Vi går til valg på å bytte ut regjering, og det innebærer etter all sannsynlighet et samarbeid med Ap, sa Urbø.

– Start jobben mot 2019 nå

I sin tale til årsmøtet tok også Helgesen til orde for å starte arbeidet mot valget i 2019 allerede nå.

– Vi gjorde et ganske bra valg i fjor, men mistet alle våre ordførere. Et parti som Høyre kan ikke være bekjent av å ikke ha noen ordfører i Telemark, så her må vi gjøre en jobb, sier Helgesen.

Hun oppfordret lokallagene til å gå i dialog med andre partier, rekruttere nye medlemmer og skolere nye medlemmer for å være best mulig rustet til neste lokalvalg.

– Vi har ikke tradisjon for å slikke sårene etter tap av posisjoner for lenge, vi jobber videre, og jobben bør starte nå, avslutter Helgesen.

 • Liten vekst i folketalet

  Folketalet held seg nærast uendra i Telemark, viser tal frå SSB. 1. januar i år var det 173.391 innbyggjarar i fylket. Det er 84 fleire enn på same tid året før. Bø er den einaste kommunen med ein klar vekst, der folketalet auka med 3,2 prosent i fjor.

 • Raskare utbygging av E18

  Det er etablert eit interkommunalt plansamarbeid for strekninga på E18 mellom Dørdal og Grimstad. Målet er ei raskare utbygging av strekninga. Bamble, Kragerø og fem kommunar i Aust-Agder er involverte i samarbeidet.

 • Eitt år og fem månadar fengsel

  Ein mann frå Notodden er i Aust-Telemark tingrett dømt til fengsel i eitt år og fem månadar for bedrageri. Han har mellom anna fått folk til å overføre store pengesummar i forskotsbetaling utan å gjennomføre handlane som avtalt.

 • Færre giftar seg

  Færre gifta seg i Telemark i 2017 enn året før, viser tal frå SSB. I fjor vart det inngått 577 ekteskap i fylket, som er ein nedgang på 59 vigslar frå året før. Samtidig auka talet på skilsmisser.