Hovedverneombud i RHI: – Vi blir skremt

PORSGRUNN (NRK): Hovedverneombud i RHI, Rune Agnli, sier ansatte i bedriften blir skremt av eksplosjoner og branner i fabrikkene. I dag var det en ny hendelse hos industribedriften.

RHI Normag

RAMMET AV FLERE ULYKKER: I jula var det eksplosjon hos RHI i Porsgrunn, og i dag var det en ny hendelse ved bedriften.

Foto: Roald Marker / NRK

En magnesiumbeholder ble overopphetet, og flytende varm masse skal ha rent utover i lokalet. De ansatte fikk raskt kontroll over situasjonen, men dette er andre gang på få dager at brannmannskaper rykker ut til bedriften på Herøya i Porsgrunn.

– Det påvirker alle som jobber her. Selvsagt blir man skremt når det eksploderer. Det gjør inntrykk, for det smeller voldsomt, sier hovedverneombud hos RHI, Rune Agnli.

Han sier det ofte er verre for familiene rundt enn for den ansatte selv.

– Vi er trent til å håndtere slike situasjoner. Det er nok derfor vi har unngått personskader ved disse hendelsene, sier Agnli.

Les også:

Planlegger tilsyn

Arbeidstilsynet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har varslet at de vil se nærmere på situasjonen ved RHI.

– Vi planlegger et felles besøk og tilsyn i løpet av årets første måneder, sier tilsynsleder ved Arbeidstilsynet i Telemark Bjørn Tore Hansen.

Bjørn Tore Hansen, arbeidstilsynet

Bjørn Tore Hansen i Arbeidstilsynet sier de planlegger tilsyn hos RHI.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Arbeidstilsynet har vært på flere besøk hos RHI, senest i forbindelse med en større eksplosjon i mai. De har fått flere bekymringsmeldinger etter det, og den siste kom i september 2015.

– Det er litt spesielt at de har to hendelser så tett, så det er selvsagt et tema for oss når vi skal på tilsyn. Det er ikke optimalt at slike ting skjer. Det vi må forvente er at bedriften gjør tiltak for å hindre at dette skjer igjen, sier Hansen i Arbeidstilsynet.

Direktør ved Herøya industripark, Thor Oscar Bolstad, sier det ikke er aktuelt å komme med sanksjoner mot RHI etter den siste tids hendelser.

Thor Oscar Bolstad, Herøya Industripark

Direktør ved Herøya industripark Thor Oscar Bolstad sier det ikke er aktuelt å komme med sanksjoner mot RHI.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

– Skriv e-post

NRK har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med direktør på RHI i Porsgrunn, Thomas Frömmer. Frömmer har svart kort på telefon at han kun vil svare på skriftlige henvendelser. NRK har skrevet e-post og sms uten å få svar.

Da NRK besøkte RHI i forbindelse med eksplosjonen i slutten av desember, svarte produksjonssjef Jan Terje Solheim på spørsmål om sikkerhet.

– NRK har referert med enkeltmennesker som er redde, og det må vi ta innover oss. Vi har stadig undersøkelser blant de ansatte, og de viser at flertallet ikke er redde for å jobbe ved RHI. Selvsagt er det enkelte ansatte som tar slike hendelser mer innover seg, og det er viktig for oss å fange opp dem, sier han.