NRK Meny
Normal

Viser ungdommen hva som skjer bak politiets sperrebånd

Politimannen og forfatteren Jørn Lier Horst har etterforsket flere kjente krimsaker i Norge. Nå bruker han erfaringene til å inspirere ungdommer til å lese mer.

Jørn Lier Horsts kule

En postraner skjøt denne kula på bilen som Jørn Lier Horst kjørte. Nå viser han den til elever for å skape nysgjerrighet til å lese.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Jørn Lier Horst er forfatter og politimann, og bruker mye av det han har opplevd i tjenesten til å skrive krimromaner for barn og voksne.

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst, forfatter og politimann,

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

De meste kjente etterforskningene han har hentet inspirasjon fra, er Ronald Ramm-saken, Hamre-saken og utpressingssaken av Stein Erik Hagen og Mille-Marie Treschow. Han er også forfatteren bak boka som resulterte i NRK-serien Kodenavn Hunter.

Akkurat nå bruker Horst tre uker av ferien sin til å reise rundt på gamle hjemtrakter for å holde foredrag på videregående skoler i Nedre Telemark. Hensikten er å gi leselyst til ungdom.

– Jeg prøver å fortelle spennende historier som gjør at ungdommene blir nysgjerrige på det å lese. Man kan vel si at det er et langsiktig økonomiske prosjekt for å skape nye kundegrupper, sier Jørn Lier Horst med et smil.

Og det viser seg at foredragene er populære. For skolebibliotekene er tomme for bøker fra forfatteren innen skoledagen er over. Og forfatteren har latt seg inspirere av interessen, og har begynt å skrive sin nye serie, CLUE, for ungdommen.

Jenter ved Porsgrunn videregående skole

Jenter ved Porsgrunn videregående skole lytter til hva den erfarne politimannen har å si

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Vil ta elevene med bak sperrebåndene

Jørn Lier Horst er etterforskningsleder i politiet, og kommer bak sperrebåndene. Der får han tilgang til åstedene, og får se rester etter alvorlige forbrytelser. Han tar også med seg bilder fra ekte åsteder, og viser de til elevene.

– Bildene bruker jeg til å prøve å ta elevene med meg bak sperrebåndene, sier forfatteren.

Forteller om dødsangst

Horst bruker egne opplevelser for å pirre nysgjerrigheten til elevene. En av episodene han forteller om, er da han kom uforvarende opp i et postran. Det endte med en biljakt, og det ble skutt mot politibilen han kjørte. En av kulene som satt fast i politibilen har han tatt vare på, og den sender han rundt i klasserommet.

– Jeg forteller om dødsangsten jeg følte da jeg ble skutt på. Og hvordan jeg tar dette med i boka for å skape en autentisk nerve i historiene mine, sier Jørn Lier Horst.

Elever

Elever ved Porsgrunn videregående skole studere kulen nøye

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Forfatteren ser at dette fenger elevene. Det er et takknemlig emne å snakke om.

– For det første blir de stille. Og så lener de seg frem over pulten og så blir øynene store, og så er de med, sier Lier Horst.