NRK Meny
Normal

Hør klippet: Hysterisk poesislam på direkten

Hør hvordan det gikk da to poeter gikk løs på hverandre og fremførte poesislam i Telemarkssendinga.

NM i slampoesi

MED I NM: Svein Tang Wa fra Stavanger var en av dem som deltok i NM i Poesislam 2015. I kveld arrangeres det delfinale i Poesislam på Gvarv.

Foto: Maud Lervik Grøttland

Lars Vik og Trym Staurheim

Lars Vik og Trym Staurheim er begge godt kjent med poesislam.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

– Jeg battler en kis som heter Vik, lurer på om folk viker for han. Jeg så for meg en ung fyr, men det eneste jeg ser er vikende viker. Er du vikar eller en «weak kar»?

Utstyrt med kun en mikrofon står to menn foran hverandre. Ord i rytmisk takt renner ut av munnene deres. De driver med poesislam.

– Vi leker med ord.

Slik beskriver Trym Staurheim det hele.

Telemarksmesterskap i Poesislam

I kveld arrangeres Telemarksmesterskap i Poesislam på Gvarv. Vinneren av mesterskapet går direkte til NM-finalen i Oslo. Staurheim ble selv NM-finalist i 2015.

Liten som stor kan møte opp på Gvarv, og kan du fremføre egne tekster med innlevelse og sjel, har du gode muligheter til å kunne kjempe om juryens poeng.

– Det kan være dikt, prosa, novelleutdrag, ja alt mulig. Men du må fremføre dine egne tekster, og du må også gjøre det på din egen måte. Fremførelsen er minst like viktig som tekstene, forklarer Lars Vik fra Grenland Friteater, som er arrangementets programleder.

Det er gleden ved å bruke ord. Sette nye ord sammen, rim rytme. Lik den gleden barn har ved ord og språk.

Lars Vik, programleder for delfinale i Poesislam
Ingebjørg Liland. 2. plass i Slampoesi-NM 2015

Ingebjørg Liland kom på andreplass i NM i 2015.

Foto: Maud Lervik Grøttland

Inspirert av bestefar

Staurheims NM-finale i fjor endte med en fjerdeplass i hovedstaden. Selv forteller han at det var moren som meldte han på det første poesislam-arrangementet. Det var etter at han hadde skrevet en stund, etter bestefarens bortgang, da ordene begynte å komme av seg selv.

– Nå handler tekstene om alt fra politikk til min opplevelse av virkeligheten. Noe av det er tull og tøys også, ler han.

Slampoesi strekker seg tilbake til midten av 80-tallet, da det først oppstod i Chicago i USA. Delfinalen på Gvarv i år arrangeres for tiende året på rad.

Og Vik har kun én eneste oppfordring til folk med pirret nysgjerrighet:

– Alle folk kan bli med, hør. Opplegget er himmellangt fra møl. Du tar med deg noen tekster du har skrevet sjøl. Det kan være alt: novelle, prosa eller dikt. Men fremføringen er viktig, å være original er en plikt!

 • Fikk Spellemannsprisen

  Anne Hytta fra Sauland i Hjartdal kommune fikk Spellemannsprisen i kategorien Folkemusikk/tradisjonsmusikk for 2017. Hytta har gått i hardingfeleopplæring hos blant andre Einar Løndal og Knut Buen. Hun fikk prisen for soloalbumet "Strimur".

  Anne Hytta
  Foto: Mona Møllebakken
 • 21 bøter

  Politiet i Telemark har hatt fartskontroll i Gransherad i dag. Resultatet ble 21 forelegg for høy fart. Høyeste hastighet ble målt til 72 kilometer i timen, i 50 sonen. En fører ble anmeldt.

  Fartskontroll
  Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK
 • Vil kaste ut Bombemann

  Borettslaget vil kaste ut mannen som er siktet for å oppbevare store mengder farlig sprengstoff i leiligheten sin. Det bekrefter advokat Ole Revhaug, som er engasjert av borettslaget på Vallemyrene, til Varden.

 • 13 792 uføre i Telemark

  12,7 prosent av befolkningen i Telemark er uføre. Per 31. desember 2017 var det registrert 13 792 mottakere av uføretrygd i Telemark. Det er en økning på 164 personer eller 1,2 prosent i forhold til samme periode i fjor, melder TA.