Fredag formiddag ble det bekreftet salmonellabakterie i en flokk med kyllinger på en gård i Drangedal. 2000 kyllinger blir avlivet og destruert i løpet av dagen.
NRK reiste til den aktuelle gården straks nyhetene kom.
– Dette viser at rutinene våre fungerer. Vi tester alltid kyllingene før vi slakter dem, og må ha et negativt resultat før vi slakter dyrene, sier daglig leder ved Holte Gård Magnus Olsen til NRK.
Mattilsynet og Holte gård vet ennå ikke kilden til bakterien.
Betydelig tap for gården
Magnus Olsen sier at de allerede er i gang med avliving og destruksjon av det aktuelle kullet som er smitta, og at samarbeidet med Mattilsynet går bra.
– Vi mister en ukes salg med Holte-kylling i butikkene, så det er betydelig for oss.
– Er du redd for Holte gårds navn og rykte?
– Vi er glad for å få testet rutinene våre, og vet at vi leverer et ordentlig produkt hver uke. Jeg håper og tror at folk har stor tillit til at rutinene og produktet er helt på topp hele tida.
Beroliger befolkningen
Jan Egil Aronsen i Mattilsynet sier de ser bort fra at smitten er å finne i kyllingprodukter i butikkene.
– Det blir tatt prøver av hvert parti levende dyr før de blir slaktet, så det er ingen grunn til bekymring.
Det var onsdag denne uka at det ble slått full alarm, og dyrene på gården fikk «husarrest», mens prøvene ble sendt til Veterinærinstituttet.