Holder Teleros gissel

Plastkua Teleros er stjålet av en militant kunstorganisasjon. CowParade krever at tyvene leverer kua tilbake. 

Teleros
Foto: Lars-Christian Nerbø, CowParade Telemark

Organisasjonen Oslo Militante Grafittikunstnere tar på seg ansvaret for tyveriet av plastkua Teleros.

Det sier daglig leder i Dyrskun, Solveig Hellevig.

Teleros er en av 30 kuer i CowParade, og ble stjålet i Åmot natt til mandag.

 

Teleros
Foto: Lars-Kristian Nerbø, CowParade

Forbannet

Hellevig forteller at Oslo Militante Grafittikunstnere har lagt ut en presentasjon på sin nettside som viser at foreningen har tatt Teleros, Kviteseid-kua som er designet av kunstneren Solveig Muren Sanden og Ruth Kvålo Dalen.

- Vi er blitt oppfordret til å innstille CowParade, da vil vi få Teleros tilbake, forteller Hellevig.

Hun forteller at hun er fortvilet og forbannet, fordi hun mener at organisasjonen ikke har forstått budskapet i CowParade Telemark. Hellevig sier Oslo Militante Grafittikunstnere ser på CowParade som et kommersielt kunst-jippo.

- For oss er ikke CowParade bare glassfiberkuer, det er en kuer som skal auksjoneres bort på Dyrskun. Og pengene skal gå uavkortet til et prosjekt i Malawi for Utviklingsfondet.

Teleros
Foto: Lars-Kristian Nerbø, CowParade

- Humor og glede

Teleros
Foto: Lars-Kristian Nerbø, CowParade

CowParade Telemark skal også løfte frem historien om telemarkskua, som jubileerer i år. Oslo Militante Grafittikunstnere krever at CowParade fjerner kuene, erklærer dem ikke-kunst, og tar dem med ut av landet innen 12. juli klokka 12.00. Hvis ikke dette blir gjort vil organisasjonen ødelegge Teleros.

Hellevig mener organisasjonens kidnapping av Teleros er organisasjonens måte å synes på. Hun tviler på at de vil innfri kravene, men frykter at Teleros vil bli ødelagt.

- CowParade står for humor og for glede, ikke minst for skaperglede. Jeg vil på det sterkeste oppfordre denne organisasjonen til å levere tilbake kua tilbake. Da vil vi komme fra Telemark og hente Teleros hjem igjen.

Eksludert fra paraden

I 2004 slaktet gruppen Stockholms Militante Grafittikunstnere kua The Modern Cow. Denne kua var dekorert av Backa Carin Ivarsdotter, og stod utenfor Moderna Museet i Stockholm. Kravene fra Stockholms Militante Grafittikunstnere var de samme som kravene fra Oslo Militante Grafittikunstnere. Delene av The Modern Cow ble sendt tilbake til museet.

Ved CowParade i New York ble kua dekorert av David Lynch eksludert. Lynch kappet hodet av kua og plasserte kniver og gafler i ryggen på den. Selvom han ikke hadde brutt reglene for dekorering, ble han ekskludert. Jan Åman som jobber i et galleri i Stockholm er den eneste som har stilt ut denne uka, og han mener CowParade motarbeider kunstnerisk frihet. Han sier også at inntektene fra salget av minikuer går rett i lomma på CowParade, og at firmaer kommer til med sine dekorerte kuer på steder hvor de ellers ikke slipper til med reklameboards. Oslo Militante Grafittikunstnere henviser til Åman på sine hjemmesider.