NRK Meny
Normal

Holder pusten før presidentvalget

PORSGRUNN (NRK): Amerikanere i Norge ligger våkne om nettene før valget i hjemlandet. I løpet av det neste døgnet får vi vite hvem som blir USAs neste president.

Tiffany Trautman

SPENT: Tiffany Trautman har gjort sin borgerplikt og stemt. Nå venter hun spent på resultatet som kommer onsdag.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Amerikanerne står foran sitt kanskje viktigste presidentvalg noensinne. Og i løpet av døgnet vi har foran oss vil det bli klart hvem som blir, det som trolig er, verdens mektigste person.

– Spennende og skremmende

Tiffany Trautman, som bor i Porsgrunn, kom fra delstaten Florida til Norge for å studere for ni år siden.

Kontrastene er store mellom kuldegrader og isskraping i Norge, og sol, palmer og kokosnøtter i Cocoa beach i Florida. Like store er kontrastene mellom norsk og amerikansk valgkamp.

Selv kaller hun presidentvalget i hjemlandet for et sirkus, og de siste månedene har gått mye til å tenke på det viktige valget hun og resten av det amerikanske folk skal ta i løpet av det neste døgnet.

– Jeg ligger våken om nettene nå. Jeg synes det som skjer i USA nå er spennende, men også skremmende, sier Tiffany Trautman.

– Spennende for hele verden

Tiffany Trautman

SER IKKE AMERIKANSKE NYHETER: Tiffany Trautman sier at hun verken ser eller leser amerikanske nyheter om presidentvalget. – De er ikke objektive. Jeg holder meg til norske medier og BBC, sier hun.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Det har vært spesielt viktig for henne å stemme denne gangen.

– Resultatet av valget får store betydninger for hele verden. USA er ikke sentrum av verden, men det som skjer der får konsekvenser for både Norge og andre land. For eksempel med tanke på økonomi, forskning og klima, sier hun.

– Det er et spennende valg for hele verden, legger hun til.

Trautman vet om mange amerikanere i Norge som har brukt stemmeretten sin, både Clinton-tilhengere og Trump-fans.

– Hva man stemmer, kommer veldig an på hvor man kommer fra. Noen stater er blodrøde, noen er blå, andre vipper. For eksempel Florida, som jeg kommer fra. Det blir en viktig stat for begge kandidatene, sier hun.

Blir flau

Trautman innrømmer at det er ganske spesielt å sitte i Norge, med norsk perspektiv, og se på hva som foregår i hjemlandet.

– Jeg skal ikke juge; jeg blir veldig flau. Du hører at jeg er amerikansk når jeg snakker, og jeg kan ikke åpne munnen min og si ett ord noe sted uten at noen spør meg om hva jeg mener om Trump og hvordan valget foregår i USA, sier hun.

– Det er jo et sirkus, og jeg blir flau over hvordan kandidatene slenger dritt til hverandre som to tenåringer. Det er ikke særlig profesjonelt, legger hun til.

I løpet onsdag morgen, norsk tid, kommer altså resultatet.

– Som sagt; det har vært litt flaut å være amerikaner i Norge i det siste. Jeg er spent på om det blir lettere eller vanskeligere etter at valgresultatet kommer, sier hun.

 • Stopp i Nome utan førarkort

  Ein mann i slutten av 20-åra er stoppa av politiet på Fensvegen i Nome. Det er mistanke om køyring i påverka tilstand, og utan ikkje førarkort. Det er tatt blodprøve.

 • Vogntog slit med å kome opp

  Politiet melder at eit utanlandsk vogntog slit med å kome opp bakkane på riksveg 41 mellom Kviteseid og Vrådal. Kort tid etterpå melder politiet at bilen kom seg opp bakkane.

 • Notodden slo Bærum

  Notodden fotballklubb fekk besøk av Bærum i årets tredje treningskamp. Det enda med 4–1 siger til Notodden. Felipe Ferreira, Martin Brekke og André Bakke skåra måla for NFK.

 • Skadd i alpinbakken på Gautefall

  Ein dansk turist er fløyet til Ullevål sjukehus med luftambulanse etter å ha falt i alpinanlegget på Gautefall. – Eg kan ikkje seie noko om skadeomfanget til mannen, seier vaktleiar Jørn Kristensen i Drangedal Røde Kors til Varden.