NRK Meny
Normal

Hoksrud om Alkeo-saken: – Trist, men må få konsekvenser

FrPs Bård Hoksrud mener vedtaket om å kaste alvorlig syke Alkeo Kastrioti (8) og familien ut av Norge må respekteres. Men KrFs Geir Bekkevold, mener Utlendingsnemnda ikke har tatt hensyn til barnets beste.

Alkeo Kastrioti

KASTES UT: 8 år gamle Alkeo og familien kastes ut av Norge. – Det er trist, men de er her ulovlig, sier Bård Hoksrud.

Foto: Nina Marie Askim, Gry Eirin Skjelbred / NRK

I går ble det klart at Utlendingsnemnda (UNE) ikke vil omgjøre sitt vedtak om å kaste albanske Alkeo Kastrioti (8) og familien ut av Norge. Alkeo har en hjernesvulst som legene mener er livstruende.

KRF-politiker, Geir Bekkevold, mener UNEs behandling ikke har tatt hensyn til barnets beste.

Geir Bekkevold i KrF

KRF-politiker Geir Bekkevold, mener UNE ikke har tatt hensyn til barnets beste.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Slik jeg er ser denne saken, er jeg skeptisk til å sende han tilbake. Det går på tilbudet som vil møte ham i Albania. Jeg er skeptisk til det vedtaket som UNE har gjort ut fra et barnefaglig perspektiv. Og jeg håper et eventuelt omgjøringsvedtak vil komme i barnets favør.

Les også:

Bekkevold tror ikke at en omgjøring av vedtaket, vil føre til at flere syke barn kommer for å benytte helsetjenester i Norge.

– Jeg registrerer at FrP er redde for at denne saken vil skape presidens, men jeg tror ikke det er en kø med syke barn som vil komme til Norge. Jeg er mer opptatt av guttens liv, og det mener jeg bør veie tungt i en sak som dette.

Alkeo tar blodprøve

8 år gamle Alkeo blir sendt tilbake til Albania om en måned dersom Utlendingsnemnda får det som de vil.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Misbrukt asylregelverket

UNE var splittet i saken. Mindretallet ville legge vekt på barnets beste, mens flertallet la vekt på innvandringsregulerende hensyn.

Helsepolitisk talsmann i FrP, Bård Hoksrud, mener man må respektere UNEs beslutning.

Bård Hoksrud, Frp

Hoksrud mener misbruk av asylreglementet må få konsekvenser.

Foto: Kurt Sivertsen

– Jeg forventer at utlendingsnemnda har tatt stilling til barnets beste når de har behandlet saken. Men denne familien har misbrukt asylregelverket og de er her ulovlig. Det må få konsekvenser.

Vil gå til sak mot staten

Utlendingsnemnda har avslått søknaden fra familien om å bli i landet, og har satt utreisefristen til 16. august.

– Norske myndigheter mener at de ikke har rett til opphold. Jeg skjønner som alle andre at dette er utrolig trist for familien og denne lille gutten, men vi får se hva som skjer når det kommer en anke til Utlendingsnemnda eller UDI, sier Hoksrud.

Advokaten til familien, Bjørn Erik Serkeland, sier at han og familien nå vil gå til sak mot staten for å få Utlendingsnemndas vedtak kjent ugyldig.

 • Må levere navneforslag

  Telemark og Vestfold må levere inn et felles navneforslag før jul. Det sa statssekretær Paul Chaffey da han besøkte det felles fylkestinget i dag. Forslaget skal behandles før det levers til Stortinget for endelig vedtak neste år.

  Statssekretær Paul Chaffey (H) felles fylkesting
 • Bokhandlerprisen til Flatland

  Landets bokhandlere har latt seg begeistre av Helga Flatlands roman «En moderne familie» og tildeler henne Bokhandlerprisen for 2017. Flatland danket ut forfattere som Lars Saabye Christensen, Tom Egeland, Jan Kjærstad, Frode Tiller, Maja Lunde og Maria Parr.

  kvinneansikt. forfatterportrett
  Foto: Studio Vest / Aschehoug forlag
 • Ekstrapenger til Telemarkskanalen

  Telemarkskanalen får to millioner ekstra til vedlikehold, noe som betyr totalt seks mill. neste år. Det er et resultat av forhandlingene mellom støttepartiene og Regjeringen om neste års statsbudsjettet, sier Geir Jørgen Bekkevold i KrF.

  Bandakkanalen
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Fallulykke på Gvarv

  Brannvesenet i Midt-Telemark rykket i 12-tida ut til en fallulykke i Tinghaugvegen på Gvarv. Personen er nå tatt hånd om av ambulanse.