NRK Meny
Normal

Første HMS-utdanning i landet på fagskolenivå

– Det er lønnsomt å drive HMS-arbeid. Det er kanskje årsaken til at studiet er så populært, er påstanden fra Christian Rafn. Fra høsten startes det tre nye klasser.

Elisabeth Strømdal

Elisabeth Strømdal er strålende fornøyd med å studere på den første fagskoleutdanningen innen HMS-arbeid. Selv har hun 9 år som heltidsansatt verneleder i Skien kommune bak seg.

Foto: Roald Marker / NRK

Christian Rafn er en av foreleserne på den første fagskoleutdanningen for HMS-arbeid i Norge.

HMS-arbeid er mer enn sittestilling, frisk luft og godt lys. Eller hjelm, vernebriller og gassmaske, selv om det også er viktig.

Da NRK besøkte AOF Telemark var temaet endringer i arbeidslivet. Studentene fikk høre at forandringer fremkaller stress og sinne, som igjen påvirker arbeidsmiljøet. Foreleser Christian Rafn forklarer:

– Om lag 2/3 av dem som blir sykemeldt oppgir psykiske lidelser eller muskel og skjelettplager som årsak. Det har igjen med stress å gjøre. Derfor er det viktig å fokusere på det psykososiale arbeidslivet. Og det er her endringer kommer inn. Skjer det endringer på arbeidsplassen som du ikke kan gjøre noe med, blir du stressa.

Christian Rafn

– Endringer i arbeidslivet som arbeidstageren ikke kan gjøre noe med påvirker det psykososiale miljøet. Det kan igjen føre til stress og sinne. Slike mekanismer er viktig å vite noe om, forteller foreleser Christian Rafn

Foto: Roald Marker / NRK

Store endringer i arbeidslivet

Studentene nikker gjenkjennende til det de får høre. Mange av dem har erfaring som verneombud. Elisabeth Strømdal har 9 år bak seg som heltidsansatt verneombud i Skien kommune.

– Kommunen har alltid blitt oppfattet som en trygg arbeidsplass. Det ser vi en endring på nå. Innskjæringer og kutt blir mer og mer vanlig, noen frykter at de rett og slett kan miste jobben. Derfor er dette et tema det er viktig å lære noe om, sier hun.

Første HMS-utdanning i landet

AOF Telemark tok beslutningen i 2013 om å starte denne utdanningen. Sel vom de har lang erfaring med fagskoleutdanning på andre områder, var de litt spent på responsen. Ragni Bilberg er daglig leder.

Ragni Bilberg

Ragni Bilberg er stolt over at AOF kan tilby landets første fagskoleutdanning innen HMS-arbeid.

Foto: Roald Marker / NRK

– Vi var litt spent etter at vi hadde annonsert etter studenter, men responsen var overveldende. På det første kurset tok vi inn 16 personer. Flere av dem kommer langveisfra, både Rogaland og Ålesund er representert, sier hun fornøyd.

HMS-arbeid er lønnsomt

Og han som tar turen helt fra Ålesund til Skien en gang i uka er Dag Dyb. Han er ansatt i Aker Solution og kan fortelle at HMS arbeid er i vinden i offshorebransjen.

– Da vi bygde Sleipnerplattformen i 1993, fikk vi en europeisk pris for HMS-arbeidet. Årsaken var det lave skadefraværet. 140 000 arbeidstimer per skade. Men utviklingen er enorm. I dag jobber vi 1,4 millioner timer for hvert skadefravær, forteller han.

Dag Dyb

Han kommer langveisfra. Dag Dyb kjører strekningen Ålesund-Skien tur/retur en gang i uka for å delta på HMS-utdanningen

Foto: Roald Marker / NRK

Takket være grundig HMS-arbeid har de altså 10-doblet resultatet siden 1993. Og de er ikke alene. De fleste store bedrifter ser at HMS-arbeid lønner seg, forteller Christian Rafn.

– Studier i store bedrifter viser at for hver krone man bruker på HMS-arbeid gir mellom to og ti kroner tilbake. I tillegg gir det bedriften et godt ord at de jobber med sikkerhet.

Hva med påstanden om at verneombudet er en masekopp?

– Mange av dem har erfaring og kunnskap, for eksempel studentene her. Det betyr at de kan være en ressurs for bedriften. For eksempel som en sparringspartner for bedriftsledelsen i vanskelige situasjoner.

Flere følger etter

Interessen for denne fagskoleutdanningen er økende, kan Ragni Bilberg bekrefte.

– Vi starter vi opp med en ny klasse denne høsten. I tillegg vil det starte opp tilsvarende utdanninger i Oslo og Haugesund samtidig, så dette har vi tro på.

Om ett år står det første kullet med fagskoleutdannede verneledere klar. Elisabeth Strømdal er optimist på vegne av studentene.

– Jeg får håpe at vi blir attraktive for arbeidsgiverne, slik at vi får jobber som har med vernearbeid å gjøre, sier hun med ett smil.

Landets første HMS-studenter på fagskolenivå

Om ett år er de ferdige med utdannelsen. Landets første studenter som tar fagskoleutdanning i HMS-arbeid.

Foto: Roald Marker / NRK

  • Får tre millioner til forskning

    Overlege ved Sykehuset Telemark Håkon Tobro har fått tre millioner kroner til forskning på slagbehandling. Forskningsmidlene skal brukes over flere år, og målet er at de skal bidra til en bedre slagbehandling i distriktene.

  • Fått i seg røyk

    En voksen og et barn tas hånd om av helsepersonell etter å ha fått i seg røyk etter en brann ved Øvre Sølen i Porsgrunn.

  • CO₂-lagring blir prioritert i EU

    Statoils plan om CO₂-lagring under havbotnen på norsk sokkel har fått status som eit prioritert prosjekt i EU. Planen er å lagre CO₂ på same måte ved norske industrianlegg, slik som Norcem i Brevik og Yara på Herøya.