Hjemmehjelper provoserte 92-åring

En 92 år gammel kvinne i Skien følte seg utrygg etter en arrogant og provoserende opptreden fra hjemmehjelpen. Kommunalsjefen beklager.

Hjemmetjeneste

HAR KLAGET: Hjemmehjelpen i Skien blir utsatt for kritikk. Kvinnen på bildet har ingenting med saken å gjøre.

Foto: Colourbox.no

Det er sønnen til den 92 år gamle kvinnen som har klaget og sendt en bekymringsmelding til kommunen.

Det var i oktober i fjor at kvinnen fikk besøk av hjemmehjelpen. Kvinnen hadde hatt diaré og det så lite pent ut på badet. Hjemmehjelpen unnlot likevel å stelle badet i stand. En besøkende påpekte at badet ikke var vasket.

Hjemmehjelpen svarte da på en sur og lite hyggelig måte at de skulle komme dagen etter å gjøre det i stand.

Følte seg utrygg

Dagen etter kom to personer fra hjemmehjelpen hjem til henne, raste inne på soverommet hennes og oppførte seg meget provoserende og arrogant, før der vasket badet og forsvant.

Den 92 år gamle kvinnen følte seg utrygg og var meget oppbrakt etter denne hendelsen, skriver sønnen i bekymringsmeldingen.

Men som om ikke det var nok ringte en person til henne dagen etter og presenterte seg som damen fra hjemmehjelpen. Hun sa at hun ville ha seg frabedt at 92-åringen klaget på hennes ansatte. Etter det brøt hun forbindelsen.

Guro Winsvold

Guro Winsvold er kommunalsjef for Helse og Velferd i Skien.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Har beklaget

Kommunalsjef for Helse og velferd i Skien er Guro Winsvold.

– Jeg kan ikke kommentere enkelthendelsene i dette brevet, men vil beklage overfor klageren. Det har vi også skrevet i vårt svar på denne bekymringsmeldingen.

– Det er viktig at alle som føler at de er blitt dårlig behandlet klager slik at vi kan ta det opp med den eller de det blir klaget på.

Kommunalsjefen sier at de fleste slike henvendelser blir tatt opp i møte mellom brukerne og våre ansatte, og så skværer man opp der og da.

– Alle våre brukere skal bli møtt med respekt, sier hun.

Karianne Hansen (Frp) er medlem i hovedutvalg for Helse og velferd i Skien. Hun sier at hun ikke kjenner saken utenom det brevet hun fikk fra NRK og som hun har lest.

Karianne Hansen, Skien Frp

Medlem av Hovedutvalg for Helse og Velferd, Karianne Hansen.

Foto: Frp

– Jeg mener at brevet avdekker en mangel på respekt og folkeskikk. Det er de to viktigste egenskapene du skal ha når du kommer hjem til folk og skal utføre tjenester, sier hun.

Få klager på hjemmehjelp

Pasientombud Else Jorun Saga sier til NRK at ombudet ikke har fått mange henvendelser fra brukere som er misfornøyd med hjemmetjenestene i Skien.

– Det er ikke sikkert at det gir et riktig bilde fordi det kan være at mange brukere klager direkte til Hjemmetjenesten, sier pasientombud Else Jorunn Saga.