Hopp til innhold

Kjersti Toppe: – Hjemmedialyse er livskvalitet

– Hjemmedialyse betyr mye for pasientenes livskvalitet, sier Kjersti Toppe. Hun ser farene for at ordningen kan opphøre etter signaler om at staten ikke lenger vil betale for dette.

Leiv Rafdal med dialysemaskinen

– For meg har dialysemaskinen hjemme betydd livskvalitet, sier Leiv Rafdal, som har vært avhengig av dette siden 1980.

Foto: Tone Lensebakken / NRK

Kjersti Toppe, Senterpartiet, er nestleder i Stortingets helsekomité og tar saken opp i et brev til helseminister Bent Høie.

Dialyse er en svært tidkrevende behandling og krever at pasienten er knytta til renseutstyret flere timer hver dag.

Kjersti Toppe

Kjersti Toppe, Sp, er nestleder i Stortingets helsekomité.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

– Det betyr mye at folk slipper å reise til sykehus. Det tar mye av hverdagen.

Flere får hjelp

Ved Sykehuset Telemark får flere pasienter hjemmedialyse.

Toppe peker på at det et brudd på intensjonene i samhandlingsreformen mellom sykehusene og kommunene hvis staten ikke lenger vil betale for dette. Hun påpeker at det skal legges til rette for at pasienten kan behandles lokalt, dersom det er teknisk og medisinsk faglig forsvarlig.

– Det er ikke økonomiske ordninger som skal stoppe et verdifullt tilbud til pasientene, sier Toppe.

– Staten må betale

Kan det være aktuelt for Senterpartiet å foreslå å utvide dette tilbudet?

– Jeg har ikke hørt noe fra den politiske ledelsen at dette skulle bli innsnevra, så jeg er overraska. Jeg trodde dette var et tilbud som blei tilrettelagt der det var mulig.

Senterpartiet ønsker ikke at dette skal stoppe opp. Vi ønsker at staten skal betale for dette. Hun tror at hvis sykehusene tar dette av egen lomme, blir det prioriteringsdebatt lokalt.

– Her må staten bidra med spesifikke midler slik at dette kan fortsette.

– Forventer positivt svar

– NRK har vært i kontakt med Helse- og Omsorgsdepartementet og de sier at de vil vente med å uttale seg til statsråden har svart på brevet. Hva forventer du at han svarer?

Jeg forventer at han ser viktigheten av dette og kommer med tiltak som gjør at det fortsatt er mulig å søke om refusjon. Jeg håper ikke dette er en bevisst endring av en tilskuddsordning.

Så hvis ikke helse- og omsorgsministeren har et klart svar på dette, vil jeg forfølge saken videre. Jeg venter svar i løpet av neste uke og tar det derfra, sier Poppe.