Historisk endring i tvillingpermisjonen

NOME (NRK): Fra 1. juli vil Hanne og Simen fra Ulefoss i Nome bli blant Norges første tvillingforeldrene med fire måneders ekstra permisjonstid.

Simen Kristoffer Rotli og Hanne Vibeto venter snart tvillinger

VENTER TVILLINGER: Hanne Vibeto har termin i august og vil bli en av de første til å motta den nye permisjonen.

Foto: Ina Swann / NRK

– Det kommer til å lette byrden ekstremt. Jeg får litt sånn småhetta med tanke på det å være alene med to små, men nå kan vi få i gang rutinene før han må tilbake på jobb, sier Hanne Vibeto.

Hun og samboeren Simen Kristoffer Rotli er blant få førstegangsforeldre som venter tvillinger. Begge har tvillinger i familien, så det var ikke et stort sjokk da ultralyden viste to ryggrader. Derfor er det en lettelse med ekstra permisjonstid.

– Det å fostre opp to barn er jo faktisk noe av det mest krevende du kan gjøre.

Retten til å bli sin egen person

Rotli, som selv er tvilling, vet hvor viktig det er å behandle hver tvilling som et enkeltindivid. Han tror økningen fra fem uker til fire måneder vil ha stor betydning for den individuelle oppfølgingen.

– Det å bli sett og hørt teller mye. Det å gi barna en god oppdragelse er en ting, men de skal også følges opp individuelt. Når vi har muligheten til å starte med felles permisjon som vi får nå, har vi mer kontroll på de valgene.

Simen Kristoffer Rotli og Hanne Vibeto

GLEDER SEG: Ulefossparet tror det blir en spennende start på familielivet.

Foto: Ina Swann / NRK

20 år lang kamp

Ingun Ulven Lie, daglig leder i Tvillingforeldreforeningen sier at utvidelsen av permisjonen er en fantastisk nyhet som kommer til å bety enormt mye både for foreldre og barn.

– Mange vet ikke hva de går til. Å vite at foreldrene har to sett hender i 17 uker, er helt fantastisk. Ethvert barn burde ha den muligheten.

Permisjonen har stått uendret siden 1997, da den ble endret fra tre til fem uker ekstra permisjon for hvert barn. I 2015 publiserte Folkehelseinstituttet en undersøkelse som viste at tvillingmødre har 77 prosent større risiko for depresjon enn andre mødre.

Ingun Ulven Lie
Foto: Privat

– Det å vite at mor sitter alene med hele ansvaret når far skal tilbake i jobb om fem uker, er jo nok til å bli deprimert. I tillegg har mor vært igjennom selve svangerskapet, som for mange er en stor belastning både psykisk og fysisk, sier Ulven Lie.

Dobbelt opp- dobbelt så dyrt

For mange tvillingforeldre er det en utfordring at far må tilbake på jobb, og flere velger derfor å ta seg fri for å være hjemme med mor de første ukene. Samboerparet fra Ulefoss forteller at det hadde blitt vanskelig uten den nye permisjonen.

– Løsningen hadde jo blitt at jeg måtte spart opp ferie og tatt den når tvillingene kom. Vi er jo heldige fordi vi har god økonomi og oppsparte penger. Om vi bare hadde hatt den gamle permisjonen på kun fem uker, hadde det vært mye vanskeligere, sier Rotli.