NRK Meny
Normal

Historisk dag for solcellegigant

Elkem Solar sendte onsdag sin første last med silisiumblokker til Singapore.

Elkem Solar

I lokalene til tidligere REC har Elkem Solar startet prøveproduksjon av silisiumblokker som skal brukes til å lage solceller av.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Inne i ovnene smelter vi silisium og lager de elektriske egenskapene som den ferdige solcellen skal ha.

Bodil Eik-Nes

Prosessansvarlig Bodil Eik-Nes sier det er givende å arbeide med miljøvennlig teknologi.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Prosessansvarlig Bodil Eik-Nes viser frem ovnene på fabrikken på Herøya i Porsgrunn. Onsdag sendes de første silisiumblokkene til utlandet, og det kan bli starten på et nytt industrieventyr.

Eik-Nes sa selv opp en jobb i oljeindustrien for å jobbe på fabrikken i Telemark.

– Det er utrolig spennende å få jobbe med silisium. Og å få være med å bygge opp en fabrikk og forme alt fra begynnelsen, sier hun.

Silisiumblokker

Slike silisiumblokker går til Singapore onsdag.

Foto: Anne Lognvik / NRK

I raskt utviklingen

Elkem Solar produserer blokker med solcellesilisium fra Elkem Solar i Kristiansand. Blokkene sendes så videre til REC Solars fabrikk i Singapore, som er en del av Elkem-gruppen.

– Det er de aller første brikkene herfra som skal bli solcellemoduler i løpet av de neste ukene, sier verksdirektør Geir Ousland.

Geir Ousland

Onsdag var en stor dag for verksdirektør Geir Ousland.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Han sier solcellebransjen er i raskt utviklingen.

– Det vil bare fortsette å utvikle seg raskt, det er derfor viktig at vi kan forbedre oss minst like raskt som andre i bransjen, sier han.

Velkommen satsing

I september 2015 ble det kjent at Elkem Solar ønsket å blåse nytt liv i de gamle REC-lokalene på Herøya. Den endelige bekreftelsen kom likevel ikke før for kort tid siden.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) gledet seg over nyheten da den kom i februar.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg gleder meg over at flere industribedrifter viser vilje til å investere i nye, grønne arbeidsplasser, sa statsminister Erna Solberg (H) da selskapet slapp nyheten i februar i år.

Også Bellona var fornøyd da nyheten kom:

– Når Elkem Solar puster liv i linja på RECs gamle fabrikk, gir det grønne arbeidsplasser i Norge og styrker posisjonen til norsk industri internasjonalt. I disse omstillingstider kan vi bare håpe på flere historier som denne, sier seniorrådgiver Runa Haug Khoury i Bellona.

 • Går ut som nummer 38

  Magnus Krog frå Høydalsmo hamna på 38.-plass i hopprennet i verdscupen i Klingenthal i Tyskland. Dermed går han ut tre minutt og ti sekund etter tyske Fabian Riessle. Langrennsdelen startar 13.45, og blir sendt direkte her.

 • Skal diskutere skule og energi

  I helga held Telemark Ap sitt årsmøte i Vrådal. Heildagsskule og EU sitt energisamarbeid er to av hovudsakene på årsmøtet, seier fylkesleiar Terje Aasland. Han vil også gjera greie for kvifor Ap vil stemme for mistillit til justisminister Listhaug.

  Terje Aasland (Ap) står foran en rød vegg
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Bygger ned lite dyrka mark

  I fjor vart det bygd ned berre 21 mål dyrka mark i Telemark. Det er det lågaste talet på ti år, viser tal frå fylkesmannen. Landbruksdirektør Helge Nymoen seier at tala syner at stadig fleire forstår verdien av å ta vare på dyrka mark.

  Overvik
  Foto: NRK/Stein Lorentzen