NRK Meny
Normal

Historisk 72-åring flyr på Geiteryggen

Lørdag kan telemarkinger få se Europas eneste oppegående eksemplar av militærflyet Noorduyn Norseman på Geiteryggen.

Norseman

Dette flyet er over 70 år gammelt. Lørdag deltar det i et flyshow i Skien.

Foto: Anniken Wathne Olsen / NRK

Da arrangerer nemlig Grenland Flyklubb, Grenland Fallskjermklubb og Russian Warbirds of Norway flydag.

Med seg har de et helt spesielt fly:

Skien lufthavn, Geiteryggen

Flydagen arrangeres på Geiteryggen som ligger i Skien kommune.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Flyet ble bygget i 1944, så det har en anselig alder for et fly å være, sier Steinar Næs som er oppvisningsleder på Geiteryggen lørdag.

I 1945 ble flyet, sammen med sju andre, levert til det norske Luftforsvaret i England. Flyene ble levert med tanke på fredsinnsatsen i Norge etter krigen, og de landet for første gang på Fornebu 27. mai 1945.

Flyet som skal delta i flyshowet på Geiteryggen ble brukt av det norske Luftforsvaret i 15 år, med utgangspunkt i Skattøra i Tromsø. I 1959 ble det solgt og brukt til sivil bruk i Sverige, nærmere bestemt til å frakte jegere i Nord-Sverige. Der ble det værende i 50 år, men for ett år siden kjøpte Norsk Luftfartsmuseum flyet og lakkerte det i opprinnelige farger.

– Flyet fremstår i nær perfekt stand, sier en ivrig Næs.

Norseman fly

Det skal fremdeles være noen Norseman-fly i Canada, men i Europa er dette det eneste flyet som er igjen.

Foto: Anniken Wathne Olsen / NRK

Kjent for telemarkingene

Flytypen er kanskje ekstra kjent for telemarkinger, for fra 1960 til 1970 fløy Fjellfly og Snorre Kjetilson passasjerer fra Skien i tre fly av denne typen.

Steinar Næs

Steinar Næs venter tusenvis til Geiteryggen lørdag. Han lover show med det 72 år gamle flyet.

Foto: privat

Næs sier det er mange årsaker til at flytypen har forsvunnet fra Europa.

– Det er ikke noen selvfølge at et fly skal bli så gammelt som dette her er, så at akkurat dette har overlevd er takket være entusiastiske eiere og flinke folk som har tatt vare på det i alle disse årene, sier han.

Hvordan er det å være pilot for et slikt fly?

– Det er med stor ærefrykt og ydmykhet at jeg flyr dette flyet, sier Næs.

Vil formidle historie

Det var ikke kun for kuriositetens skyld at Norsk Luftfartsmuseum kjøpte Norseman-flyet for ett år siden. Tanken er å vekke folks nysgjerrighet og fortelle historien om flyskvadronene mange nordmenn var en del av under andre verdenskrig.

– Flyet er et synlig minne på den aktiviteten som Luftforsvaret drev med i England. Nesten 3000 mennesker arbeidet ved flyskvadronene og nesten alle var nordmenn. Det var 900 piloter og nær 300 omkom, sier Næs.

Næs håper flydagen vil vekke folks historiske nysgjerrighet. Han lover folkfest.

– Vi har flere fly som skal fly i formasjon. De vil bare være noen få meter fra hverandre mens de gjennomfører "loop" og "roll". Vi håper det kommer tusenvis! Avslutter han.

 • Tok avskil med Bjørg Vik

  Ei fullsett Vestsida kyrkje i Porsgrunn tok i dag avskil med forfattaren Bjørg Vik, som døydde sist sundag. Familie og vener heidra den særmerkte forfattaren, som utmerka seg ved å skrive om kvinners liv og kamp.

  Gravferd, begravelse Bjørg Vik
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Sett fri etter å ha truga politiet

  Mannen som truga med å skyte mot politiet på Akkerhaugen i går er sett fri. Mannen er avhøyrt, og politiet trur ikkje det er fare for at mannen vil setje fram nye trugsmål, seier politiadvokat Ingebjørg Marie Landsverk.

 • Heile Grenland har fått straum

  Skagerak Energi har no retta så godt som alle feila på straumnettet i Grenland. Det står att to kundar i Valebø, men desse får straumen tilbake i løpet av dagen, seier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes.

 • Dømd for likskjending

  Den 33 år gamle dottera til avdøde Kari Grønnestad er dømd til fengsel i åtte månader for å ha skjenda liket til mor si. Ho har tidlegare sete varetektsfengsla i 172 dagar, og det tyder at straffa er ferdigsona, skriv TA. Kari Grønnestad blei meldt sakna i 2012, og tre år seinare blei ho funnen drepen, dumpa i eit hundebur ved Langbryggene i Skien.