NRK Meny
Normal

Historien om Notodden

Siden 2009 har arbeidet med Notodden-filmen pågått. Det som skulle bli en film på 1 time har blitt til 5 episoder. Historien strekker seg fra issmeltingen og frem til i dag

Presten i Heddal brukte hanen på spiret på stavkirka som skyteskive. – Da var han nok ikke helt edru, forteller lokalhistoriker Svein Sem.

Helge Anderson bestemte seg for noen år siden at han skulle lage en film om Notoddens historie. På fredag har de 2 første delene premiere på Notodden kino. Planen fra 2009 var at det bare skulle bli én film.

Helge Anderson

Helge Anderson var irritert over hvor lite han kunne om Notodden, og da bestemte han seg for å lage en film

Foto: Lars Mork

– Det er riktig at jeg hadde en plan for noen år siden når jeg dro i gang dette her om å lage en film på omtrent en time. Men så prater jeg med lokalhistorikere, og får tilgang til så mye spennende historie. Da finner jeg ut at jeg greier ikke å bare lage en film på en time. Så dette har bare blitt mye, mye mer. Dette må jo folk vite om. Jeg kan ikke sitte med dette råmaterialet alene. Derfor har en time blitt til 5 time når alle episodene er ferdig, sier Helge Anderson.

Issmeltingen

Tidsepoken filmene spenner over er stor. Og det begynner med hvordan området rundt Notodden ble dannet.

– Den første episoden starter med Svein Sturød fra Notodden (tidligere faglærer HiT), som har veldig god kunnskap om områdets "oppstandelse" fra da isen forlot området for over ni tusen år siden. Episoden går helt tilbake til hvordan det karakteristiske landskapet som nå er boligområder ble til. Og så har jeg jobbet meg kronologisk fremover i tid. I del 2 fortelles historien om Norsk Hydro som i 1905 startet produksjonen av kalksalpeter nede ved husmannsplassen Notodden langs Heddalsvannet. Og frem til 1913 da Notodden ble by, sier Helge Anderson.

Tinnebyen

Anderson har tenkt mye på hva som skal til for at flere enn bare historikerne skal se dette.

– Jeg prøver å få med elementer og ting som vi ser rester etter i dag. Som fortsatt er her og som vi lurer på hvorfor står. Vi har en bydel som heter Tinnebyen som ble bygd som følge av industriutbyggingen. Og mange av dem som bor der i dag, vet kanskje ikke at dette er gamle Hydro-hus, for dette er noen generasjoner siden. Jeg prøver å billedlegge historien slik at folk forstår årsaken til at bydelen er der. Bygg som blir brukt til noe helt annet enn opprinnelsen, sier Helge Anderson.

Lokalhistorikere

Filmen er laget på dugnadsbasis. Og Andreson har fått mye god hjelp fra lokalhistorikere.

– Masse. Masse gode historier. Ikke minst fra de fantastiske personene som er lokalhistorikere her. Mange av disse er godt oppe i årene, og har viet seg til lokalhistorien. Ragnar Moen som begynte å interessere seg for lokalhistorie på 50-tallet. og har jobbet mye med det i 60 år. Det er klart at han har vært en utrolig kilde å bruke, sier Helge Anderson.