NRK Meny
Normal

Hindret ikke nedlegging

Helseminister Sylvia Brustad kunne ikke hindre nedlegging av fødestua Lykkeliten.

Lykkeliten fødestue
Foto: Berit Heggholmen / NRK

Brustad viste i spørretimen i Stortinget til vedtaket i styret i Blefjell sykehus. Brustad vil nå ta initiativ overfor Tinn til et samhandlingsprosjekt mellom den kommunale jordmortjenesten og helseinstitusjonene, for å få et best mulig tilbud til fødende i regionen.

HØR: Partikollega beskylder helseministeren for løftebrudd

LES: - Sylvia Brustad er feig!

LES OGSÅ: Lite håp for Lykkeliten

SE VIDEO: Lykkeliten mot nedleggelse

- Når 70 prosent av fødende reiser til andre fødesteder, fordi de ikke oppfyller kriteriene, eller fordi de selv velger å føde andre steder, så kan det ikke hevdes å være uforsvarlig at kvinner med ukompliserte fødsler må benytte andre fødesteder, sier Brustad.

Er skuffet

De ansatte ved fødestua Lykkeliten på Rjukan er svært skuffet over avgjørelsen om nedleggelse, det sier avdelingsjordmor Lisbeth Strømme.

Strømme regner med at avgjørelsen er endelig, og at 13 ansatte ved Lykkeliten må finne seg nytt arbeid.

Frykter flere nedleggelser

Det var 33 fødsler ved Lykkeliten på Rjukan i fjor, noe som utgjør 30 prosent av alle fødende i distriktet.

Ordfører i Tinn Erik Haatvedt, sier at han nå frykter for akuttfunksjonene.

- Når den ene brikka faller, så faller fort flere. Vi frykter at dette vedtaket vil gå utover akuttfunksjonene. De er vi helt avhengige av for at lokalsamfunnet skal føle seg trygge, sier han.

 • Fikk Spellemannsprisen

  Anne Hytta fra Sauland i Hjartdal kommune fikk Spellemannsprisen i kategorien Folkemusikk/tradisjonsmusikk for 2017. Hytta har gått i hardingfeleopplæring hos blant andre Einar Løndal og Knut Buen. Hun fikk prisen for soloalbumet "Strimur".

  Anne Hytta
  Foto: Mona Møllebakken
 • 21 bøter

  Politiet i Telemark har hatt fartskontroll i Gransherad i dag. Resultatet ble 21 forelegg for høy fart. Høyeste hastighet ble målt til 72 kilometer i timen, i 50 sonen. En fører ble anmeldt.

  Fartskontroll
  Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK
 • Vil kaste ut Bombemann

  Borettslaget vil kaste ut mannen som er siktet for å oppbevare store mengder farlig sprengstoff i leiligheten sin. Det bekrefter advokat Ole Revhaug, som er engasjert av borettslaget på Vallemyrene, til Varden.

 • 13 792 uføre i Telemark

  12,7 prosent av befolkningen i Telemark er uføre. Per 31. desember 2017 var det registrert 13 792 mottakere av uføretrygd i Telemark. Det er en økning på 164 personer eller 1,2 prosent i forhold til samme periode i fjor, melder TA.