Hets mot navngitt mann tar av på nettet

Politiet reagerer på oppfordringer til vold mot en mann folk hevder lusker etter småjenter på Gvarv. Nå anmelder mannens familie flere personer for trusler.

Skjermdump fra Facebook

Slik ser én av de mange meldingene som advarer mot mannen ut.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Meldingene som advarer mot mannen på Gvarv er mange, og de spres raskt. Flere av advarslene på Facebook identifiserer mannen med fullt navn og adresse, i tillegg til bilde av ham og bilen hans. Enkelte oppfordrer også til vold.

– Storm av beskyldninger

Aksjonen mot mannen startet på sms og sosiale medier i forrige uke. Flere innbyggere på Gvarv var bekymret etter at de hørte om mannen som angivelig skal ha lusket rundt etter yngre jenter.

Det er uklart hvem som startet disse advarslene. Mannen formidler via et familiemedlem, som er hans talsperson, at det har blitt en Facebook-storm av beskyldninger.

Skjermdump fra Facebook

Også meldinger som dette spres på Facebook.

Foto: Skjermdump fra Facebook

– Han beskyldes for å være en pedofil mann som er livsfarlig. Han blir beskyldt for å ha kamphunder som kan fly på folk og han beskyldes for å luske etter barnehagebarn, sier familiemedlemmet, som mener at påstandene ikke er riktige.

Skolen informerte

Fredag valgte Sauherad barne- og ungdomsskole å informere lærerne om bekymringen som oppstod blant foreldre og elever. Skolen tar ikke stilling til Facebook-advarslene, men sier at det var en bekymring skolen måtte ta på alvor.

– Vi har gitt beskjed til inspeksjonsvakter om at de skal holde et ekstra oppsyn i friminuttene, og vi holder kontakt med politiet, sier rektor Ingunn Haugland.

Politiet jobber med saken, og har mottatt anmeldelse på mannen. Til nå er det ingenting som tyder på at det foreligger forhold av en slik karakter som beskrives på sosiale medier.

– Det virker som om det som skrives på sosiale medier er langt grovere enn det politiet har opplysninger om, sier påtaleansvarlig i saken, Wenche Merethe Kåsa.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Advarer mot mistenkelig mann på Gvarv

Skolen valgte å gå ut med informasjon om saken før helgen, men er opptatt av å ikke hausse opp meldingene som nå spres på nettet.

Foto: NRK/Skjermdump fra Facebook

Anmelder trusler

Lensmann Rollef Bergan ber folk om å være forsiktige med hva de deler på nettet.

– Vi maner til en stor grad av forsiktighet og edruelighet med tanke på å dele slik informasjon som nå verserer. Det er fordi dette får store konsekvenser for den det gjelder, og fordi en god del av informasjonen som deles på ulike sosiale medier ikke medfører riktighet, sier han.

Familien til mannen anmelder nå flere av personene som har spredt meldinger på Facebook og som har møtt opp på tunet hans, tatt bilder og kommet med trusler. Familien sier saken har blitt en stor belastning.