NRK Meny
Normal

Her vil han etablere det nye veiselskapet

PORSGRUNN (NRK): Flere aktører i Telemark jobber nå iherdig for at Samferdselsdepartementet skal legge det nye, statlige veiselskapet til fylket. Åtte forslag har så langt kommet inn.

Svein Ellingsen

Rom Eiendom foreslår å legge det nye, statlige veiselskapet i området rundt togstasjonen i Porsgrunn sentrum. Prosjektsjef, Svein Ellingsen, har sendt fra seg planpapirene i dag

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Regjeringa vil bruke 130 milliarder kroner de neste 20 årene gjennom et nytt vegselskap. Tidligere denne uka skrev TA at Kragerø har lansert et forslag om å legge veiselskapet til Stilnestangen i Kragerø.

Vil ha selskapet til Porsgrunn sentrum

Nå er det klart at det også har kommet inn sju andre forslag. Rom Eiendom er blant selskapene som nå hiver seg med i kampen.

– Porsgrunn stasjon er et viktig knutepunkt i Telemark og Grenland. Her er det er fantastisk utbyggingspotensial som vi ønsker å synliggjøre, sier prosjektsjef i Rom Eiendom, Svein Ellingsen.

Han har jobbet nesten dag og natt de siste ukene for å få ferdig forslaget han i dag sender fra seg.

– Maxbo-eiendommen er fraflyttet og står tom i dag. Der er det flere tusen kvadratmeter som kan konverteres til spennende lokaler på kort tid. Her kan det også bygges ut. Vi har i tillegg gamle Urædd og Kammerherreløkka som i dag er parkeringsplasser, sier han.

Flere forslag

Rom Eiendom har flere forslag som skal sendes inn.

Bjørn Richard Johansen

Bjørn Richard Johansen, fra Invest in Telemark, leder en arbeidsgruppe som nå jobber for å få veiselskapet til Grenland.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Vi er eid av NSB, og sitter på fantastiske eiendommer langs jernbanesporet mellom Porsgrunn og Skien. Så i tillegg til Porsgrunn stasjon har vi Borgestad-Menstad og Skien brygge, sier han.

I tillegg til Rom Eiendom står Bratsberg Gruppen, Kragerø kommune, Kragerø Utvikling og Eeks Gård bak de til sammen åtte innsendte bidragene.

Bjørn Richard Johansen fra Invest in Telemark leder en arbeidsgruppe som nå jobber for å få veiselskapet til Grenland,

– Vi jobber nå intenst med å gjøre klar en presentasjon for å selge Telemark som en god løsning til dem som er ansvarlige og skal velge beliggenhet for det nye veiselskapet, sier han.

Nytt veiselskap - Porsgrunn

Her er alternativene Rom Eiendom foreslår.

Foto: Illustrasjon/Rom Eiendom

– Må fighte

Johansen forteller at flere selskaper er oppfordret til å sende inn forslag.

– 18–19 eiendomsaktører var på et møte hos fylkesordføreren for en måned siden. De har fått et grunnlag for å kunne sende sine forslag til lokalisering. Hele tanken er at vi skal presentere flere alternativer for Samferdselsdepartementet og for styret i det statlige veiselskapet som er under opprettelse, slik at de kan gjøre et valg, sier han.

– Hvor realistisk tror du det er at departementet faller på Telemark?

Bjørg Wethal

Bjørg Wethal er landskapsarkitekt i konsulentselskapet Asplan Viak. Selskapet er hentet inn av Telemark fylkeskommunen for å vurdere de ulike alternativene for plassering av veiselskapet i Telemark.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Det er veldig vanskelig i utgangspunktet, men vi må fighte knallhardt for å få det til, avslutter han.

– Gode forslag

Fristen for å sende inn forslag er 10. juni.

Konsulentselskapet Asplan Viak er hyret inn av Telemark fylkeskommune for å vurdere de ulike alternativene. Bjørg Wethal, landskapsarkitekt i Asplan Viak, sier det foreløpig har kommet inn åtte forslag på lokasjon i Skien, Porsgrunn og Kragerø.

– Jeg synes vi har fått inn mange gode forslag så langt, og det fortsatt mulig at det kommer inn flere forslag før fristen går ut. Vi tror at mange av de forslagene vi har fått inn vil tilfredsstille kravene til en statlig bedrift, sier hun.