Hopp til innhold

Her skal 50 mindreårige flyktninger bo

PORSGRUNN (NRK) : I dag kommer de første mindreårige flyktningene til Vallermyrene leir i Porsgrunn. I løpet av få dager kan det være opptil 50 mindreårige i de gamle brakkene.

Rundt 50 mindreårige flyktninger skal flytte inn på Vallermyrene leir i Porsgrunn.

Det er bitende kaldt i Porsgrunn denne dagen. - 14 står det på termometeret. I denne leiren skal unge gutter fra en varmere del av verden bo.

– Det går slag i slag. I dag kommer det to syriske gutter, og sju fra Syria og Afghanistan på torsdag. Så regner vi med at mottaket blir fylt opp etter det, sier daglig leder i atføringsbedriften KEOPS, Morten Kjørholt Pettersen.

Morten Kjørholt Pettersen

Morten Kjørholt Pettersen regner med at mottaket blir fylt opp.

Foto: Anne Lognvik / NRK

De som skal drive mottaket vet lite om dem som kommer.

– Vi vet ikke så mye, annet enn at de er gutter og at de er mellom 15 og 18 år fra Syria og Afghanistan. Vi får litt helseinformasjon, men det er minimalt vi får vite om dem. Det blir vår oppgave å bli kjent med dem og ta dem imot på en god måte, sier Marion Grut Gundersen som er faglig ansvarlig ved mottaket.

Les også:

Fyller dagene med skole

Lena Seeberg Magnussen er pedagogisk ansvarlig ved Vallermyrene leir. Hun sier de har opplegget klart for å fylle dagene til de som kommer.

– Vi er i kontakt med voksenopplæringen, men der er det mangel på plasser. Vi forsøker å finne lokaler, men i utgangspunktet skal vi fylle dagene deres med skole hvis de har krav på det. Vi må kartlegge om de har krav på kun norskundervisning eller grunnskole om de mangler det fra sitt eget hjemland.

De ansatte har gjort en stor jobb på forhånd. I dag blir bordtennisbord, datamaskiner og andre aktivitetstilbud montert.

Marion Grut Gundersen

Marion Grut Gundersen ønsker velkommen til fellesrommet der det også er en scene. Hun tror flere av guttene kan ha glede av å opptre med sang og musikk.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Ungdommen skal komme ut i aktivitet. Både organisert aktivitet utenfra, men også aktiviteter her på bygget. Det er viktig å få dem intergrert, og ikke minst ut blant gutter på deres egen alder.

Mye fagpersonell

Ved Vallermyrene leir er det mange fagpersoner som nå er klare til å ta imot flyktningene. Sykepleiere, aktivitetsassistenter, barnevernspedagoger og flere omsorgspersoner er klare til å hjelpe dem dersom de har traumer fra krig og ting de har opplevd i hjemlandet.

Jeg tror ikke dette bare blir enkelt. Det er også derfor vi skal jobbe forebyggende, kartlegge og være forberedt på at vi må hjelpe dem ved eventuelle traumer, sier Magnussen.

Morten Kjørholt Pedersen viser oss rundt. I dette rommet er det sengeplass til 20 personer. Rommet har eget kjøleskap, en vask og skap.

– Dette er det vi trenger for å at de skal kunne bo her.

Får 3000 i lommepenger

De unge guttene som kommer får lommepenger på 3.000 kroner i måneden. Det skal gå til mat, klær, busskort og lege. Erfaringsmessig er det mange som sender det meste hjem til familien.

– De skal ordne alt selv, det vil si at de skal kjøpe og lage all mat. Vi har en ordning hvor de får frokost sammen. Vi kommer til å hjelpe dem i en periode, med hva som er sunt å spise, og også i forhold til kulturen de kommer fra.

Ordningen er også tenkt slik at de må holde orden og også vaske selv.

– En av grunnene til at vi ønsker felles frokost er at da får vi dem opp om morgenen og avgårde til skolen. Noen sender også lommepengene hjem, men det er et problem, for da har de ikke penger igjen til mat. For å lære må de ha mat, og derfor er fellesfrokosten viktig, sier Morten Kjørholt Pettersen.

Strikka sokker

Strikka sokker er godt å ha i vinterkulda. Dette er gaver privatpersoner har gitt til Vallermyrene leir.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark