NRK Meny
Normal

Her sjekkes søpla di

Anne Gry Jørgensen og Sabina Syed har sjekket tusenvis av søppelposer denne uka. Se hva de fant som gjorde dem rørt.

Created by InfoDispatcher

Søppelsorteringen gir svar på hva som blir kildesortert feil.

Denne uka har en gruppe på fem personer sjekket søpla til hundrevis av husholdninger i Grenland. Formålet er å se om folk kildesorterer riktig.

Matavfall

Matavfall er noe som mange kaster feil.

Foto: Tom Ole Buaas

Mange er flinke

I dag var det søppel fra Falkum i Skien som ble åpnet og sjekket.

Matavfall, plast, glass, metall og papp er blant gjenstandene som skal kildesorteres. Og miljørådgiver Anne Gry Jørgensen er stort sett fornøyd med hva hun finner hos folk i Grenland.

– Veldig mange er flinke og det er flott å se hva folk gjør. Veldig mange har klart å knyte posene to ganger, som er viktig for å kunne sortere avfallet optisk.

Best i Skifjell

Riktig kildesortering er avgjørende for at avfallet kan gjenvinnes. Analysejobben denne uka er viktig for å kunne informere bedre.

– Vi føler at vi gjør en viktig jobb. Dataene kan fortelle noe om hvem som bør motivere og hvor det bør settes inn tiltak.

Søppelanalyse

Sabina Syed sjekker søppelposer fra store deler av Grenland.

Foto: Tom Ole Buaas

Målene til Renovasjon i Grenland er blant annet at 80 prosent av matavfallet blir utsortert, og 8 kg plastemballasje per innbygger. Jørgensen ønsker ikke å henge ut noen verstinger, men hun mener at de som er aller flinkest til å kildesortere bor i Skifjell-området i Skien.