NRK Meny
Normal

Her blir det solgt flest hytter i landet

Kragerø og Hvaler er kommunene som har hatt flest hyttesalg det siste året. Men det er ikke her du finner de aller dyreste sjøhyttene.

Kragerø

FLEST SALG: Kragerø er en av de to kommunene i lander der det selges flest hytter.

Foto: Sindre Skrede / NRK

Prisene på sjøhytter fortsetter å stige, og har steget med 11,7 prosent det siste året.

Gjennomsnittsprisen for en hytte var 2 216 527 kroner i fjor, viser ferske tall fra Eiendom Norge.

Det ble omsatt 2 344 sjøhytter gjennom registrerte meglere det siste året. Det er 198 flere enn for ett år siden.

Hvaler og Kragerø er altså kommunene med flest salg med henholdsvis 65 og 64 solgte enheter i løpet av 2014.

Christian V. Dreyer

Christian V. Dreyer i Eiendom Norge sier det selges flere dyre hytter enn på mange år.

Dyrest i Vestfold

Det er Tjøme og Nøtterøy i Vestfold og Lillesand i Aust-Agder som har de dyreste hyttene, med en snittpris rundt fem millioner kroner.

– Fritidsboliger ved sjøen har hatt en sterk prisvekst det siste året. Etter mange år med moderat prisutvikling, har markedet det siste året endret karakter. Våre meglere har rapportert om flere visningsdeltagere og budgivere på hyttene, noe fritidsstatistikken nå bekrefter, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en pressemelding.

Den generelle trenden er at selgerne ikke oppnår prisantydning. I snitt ble hyttene solgt 2,5 prosent under prisantydning i fjor.

– Det selges flere dyrere hytter nå enn på flere år, noe vi ser i at gjennomsnittsprisene i mange hyttekommuner øker mye. Likevel er det mange hytteselgere som får en lavere pris enn hva de forventer, sier Dreyer.

Går raskest i Bamble

I mai og juni 2015 ble det solgt 653 sjøhytter, som er en økning i samme periode fra i fjor på 9,4 prosent.

– Vi har aldri tidligere registrert så mange hyttesalg gjennom megler. Tradisjonelle sjøhyttekommuner som Hvaler og Kragerø har hatt flest salg, noe som er naturlig når dette også er blant regionene med størst utbud av hytter for salg, sier Dreyer.

I snitt tar det 127 dager å selge en fritidsbolig ved sjøen. Det er en økning på 21 dager fra samme periode i fjor. Raskest gikk det å selge fritidsbolig i Bamble med et snitt på 54 dager. Tregest gikk det i Mandal med et snitt på 249 dager.

Det er flest hytter til salgs i Lindenes, Kragerø og Hvaler med henholdsvis 66, 64 og 58 enheter.