Hopp til innhold

Her lager de kunstverk av snø

Snøforming går ut på å skape et kunstverk i snø med en firkantet kube i hardpakket snø som utgangspunkt.

Sniglefart

Langt fra en kube

Foto: Alexander Stettin / Snokrystallen

Alexander Stettin

Alexander Stettin, festivalleder for Vinje Snoformingsfestival, forteller at man kan se flere bilder på instagramtaggen vinjesnow

Foto: Privat

Vinje snøformingsfestival ble arrangert i helgen på «hotelltomta» sentralt i Åmot, Vinje kommune. Målet er å skape en vakker, men forgjengelig skulptur av en gitt snøkube.

– Vi rigger til noen kuber. En voksenstørrelse på tre ganger tre ganger tre meter, sier Alexander Stettin, festivalleder for Vinje Snoformingsfestival.

Forbudt med motorsag

Kunstnerne har to dager på seg til å bli ferdig med skulpturene. Og det er forbudt med motorsag.

– Det er rå muskelkraft, rett og slett. De må bruke spade, sag, rasp og alt mulig. De må skjære seg inn i snøen, og få ut den formen de har tenkt ut på forhånd, sier Stettin.

Tellus

Tellus

Foto: Alexander Stettin / Snokrystallen

Tre stilarter

Utformingen er ikke uten mål og mening. Og det er stort sett tre forskjellige stilarter kunstverkene lages i, selv om arrangørene har et forslag.

– Det er et mål å komme seg lengst mulig vekk fra kubeformen. Det er ikke alle som gjør det fullt ut, det er mange som mener at kuben er så fin i seg selv at de beholder den langt på vei. Det kan virke litt kjedelig fra utsiden, men det er utrolig spennende å gå inn i kubene, og oppdage hva du kan se der.

Vinje Snoformingsfestival

En av skulpturene fra Vinje Snoformingsfestival

Foto: Alexander Stettin / Snokrystallen

I pensum

Man skulle tro at det var flest nordmenn med i konkurransen, men det er et overraskende stort antall fra utlandet.

– Blant ungdommer er det stort sett lokale ungdommer, mens det blant de voksne også er internasjonale deltakere. Vi har mange deltakere fra et universitet i Tyskland som har et fast undervisningsopplegg i forkant av festivalen. Og så kommer studentene hit og lager noen skulpturer, forteller Stettin.

Bålpanne

Alle de 10 store og 13 små kubene ble fullført, og cirka 70 deltakere har vært i arbeid. Deltakere og publikum inkludert, var i overkant av 200 mennesker samlet i parken etter tidligere Vinje hotell.

Hotelltomta er nå ryddet for redskaper og kan besøkes – døgnet rundt. Kubene er lyssatt. Bålpanne og benker står på plassen til allmenn bruk. Det er lov å klatre i kubene, men dette skjer på eget ansvar. Barn skal ikke klatre i kubene uten tilsyn.