NRK Meny
Normal

Her kommer pollensesongen

Mange gleder seg over at det går mot sommer. Men for over 20 prosent av befolkningen betyr det også allergi. Les råd til pollenallergikere her.

Pollenallergiker

Det meldes om moderat spredning av pollen fra Or på Østlandet i dag.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

For store deler av Sør-Norge, blir det allerede meldt om moderat spredning av pollen fra Or. Pollenvarselet på YR melder at spredningen av pollen fra Hassel også er i gang.

Les også:

– Noen opplever å bli uopplagte, slitne og får konsentrasjonsproblemer. Andre blir også så dårlige at de må holde seg hjemme fra skole og jobb, sier regionsekretær i Astma- og Allergiforbundet i Telemark Eli Mathea Olsen.

Eli Mathea Olsen.

Regionsekretær i Astma- og Allergiforbundet i Telemark, Eli Mathea Olsen gir råd for å slippe pollenplager.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

– Akkurat nå er det ikke så veldig ille for pollenallergikerne fordi det fortsatt er kaldt ute, sier Olsen. Men framover forventer Astma- og Allergiforbundet økt spredning av de vanligste pollenartene.

Gode råd

Forbundet antar at rundt 1 million nordmenn har pollenallergi. I tillegg til å starte medisineringen tidlig, har de flere råd for å dempe plagene.

 • Vask håret ditt dersom du har vært ute når det er pollenspredning.
 • Skift putevar før du legger deg.
 • Ikke tørk tøy ute på dagtid.
 • Vent til kvelden med å lufte i huset.
 • Tenk på hvor du legger ferien. Det er mindre pollenspredning på fjellet eller langs kysten.

Forbereder seg

Fastlege og spesialist i allmennmedisin Gisle Roksund merker at folk har begynt å hente resepter på medisin. – Det er på gang, sier han.

– Det er ikke mye pollen i lufta for det er kaldt om natta, men noe har nok begynt å komme, sier Roksund.

Eli Mathea Olsen anbefaler også at skoleelever og studenter med pollenallergi allerede nå søker om å få forlenget eksamenstid.

– Da må de legge ved en legeerklæring av nyere dato, sier hun.

 • Hjelm seld for 10 101 kroner

  Hjelmen Karsten Warholm hadde på seg da han feira VM-gullet på 400 meter vart auksjonert bort under TV-aksjonen i går. Hjelmen høyrer til Rune «Tribune» Eikeland frå Porsgrunn. Det høgaste bodet kom på 10 101 kroner.

  Andreas Thorkildsen og Karsten Warholm
  Foto: NRK
 • Ingen faglege argument

  Det er ingen faglege argument for at ei felles legevakt for kommunane i Grenland skal ligge ved Sjukehuset Telemark. Det seier sjukehusdirektør Tom Helge Rønning til TA. I Skien stiller politikarane krav om at legevakta skal ligge ved sjukehuset i Skien.

 • Sakna mann funnen i god behald

  Ein mannleg bebuar frå Gulset sjukeheim som var sakna tidlegare i dag, vart etter kort tid funnen i god behald.

 • Nytt språktreningsprosjekt i Bø

  I Bø skal eit prosjekt i gartneri og skog gje språktrening og opplæring i å drive bedrift. Prosjektet er i regi av NAV og Midt-Telemark Næringsutvikling. Deltakarane er flyktningar med spesiell kompetanse og nordmenn med erfaring frå praktisk arbeid.