NRK Meny
Normal

Ole Torgeir låner ut skiutstyr gratis

PORSGRUNN (NRK): Vinterferien nærmer seg, og du mangler kanskje skiutstyr? I Telemark er det flere kommuner som låner ut utstyr til barn og unge.

Ole Torgeir Siljan

NOE PÅ LAGER: – Det begynner å minke på slalåmskiene, men langrennsski har vi igjen, sier Per Torgeir Siljan ved Utlånssentralen i Porsgrunn.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Slalåmstøvler

Det begynner å bli trangt for de mange slalåmstøvlene Utlånssentralen har.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Attføringsbedriften Keops driver Utlånssentralen for Porsgrunn kommune, og der kan man låne det man trenger for en vellykket utedag i vinterferien.

– Det er et sted der man komme å låne langrennsutstyr, alpinutstyr, snowboard, sklibrett og skøyter, sier Ole Torgeir Siljan i attføringsbedriften Keops.

De har utstyr til barn og unge, men skulle far og mor også mangle utstyr, hender det at de også får låne med seg noe.

– Dette gjelder i hovedsak barn. Men når familier kommer, ødelegger ikke vi familieturen. Dersom foreldrene ikke har ski, må vi også trå til der, forteller Siljan.

Det er veldig viktig å ha slike utlånssentraler. Når vi ser pågangen, ser vi at det er ultranødvendig.

Ole Torgeir Siljan ved Utlånssentralen i Porsgrunn

Kraftig økning

I fjor hadde Utlånssentralen i Porsgrunn en økning på 60 prosent i antall utlån, og allerede hittil i år har de nesten passert tallene fra i fjor. Dermed regner de med en økning på 60 prosent også i år.

– Jeg ser det som veldig viktig å ha slike utlånssentraler. Når vi ser pågangen, ser vi at det er ultranødvendig. Det er fordi det er veldig dyrt utstyr, og det er bytte av størrelser hvert år. Da blir det fort kostbart for familiene. Når de da har mulighet til å låne utstyr de få gangene de er på ski, er det et veldig viktig tilbud som alle kommuner bør ha, sier Siljan.

Utstyrssentralen

Utstyrssentralen i Porsgrunn ser an været og om det kommer snø, for de vurderer å utvide åpningstidene på grunn av den store pågangen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Ole Torgeir Siljan regner med at de går tomme for både langrenn- og slalåmutstyr rundt vinterferien og påskeferien.

– Vi har over 100 par langrennsski og bortimot 100 par slalåmski med støvler og staver. Vi har 250 skøytepar, 50–60 snøbrett og noen skibrett. Og hjelmer selvfølgelig, legger Siljan til.

Oversikt over utstyrssentraler i Telemark

  • Bamble har en utlånssentral, og den er på biblioteket. Der må du møte opp og se hva som er ledig. Grunnen til at biblioteket har utstyret, er at de allerede har et lånesystem og at det er lett tilgjengelig. Der bruker du biblioteketkortet. Det har vært svært populært i år, og de har i perioder vært tomme for utstyr. Det er kommunen som driver denne sentralen.
  • Kragerø har masse utstyr til låns, både sommer- og vinterutstyr. Utstyret lånes på biblioteket, med vanlig lånekort. Og skulle ikke alpinstøvlene passe, kan barna ta de med til Gautefall Alpinsenter og byttelåne til riktig størrelse. I tillegg har de et omfattende og godt kulturtilbud for barn i vinterferien.
  • I Bø kommune er det utlån hos Frivillighetssentralen.
  • Drangedal har noen skøyter som skolene låner av og til. Der jobbes det med å få til en utlånssentral i løpet av året.
  • Sauherad har en utlånssentral på kommunehuset på Akkerhaugen.
  • I Fyresdal jobber attføringsbedriften Telemark Lys med å få klar en utlånssentral til påsken.
  • På Rjukan kan man låne skøyter på biblioteket for å på isbanen i solskinnet fra Solspeilet.
  • I Siljan låner Midtbygda skole ut skiutstyr etter noen kriterier til bygdas barn.
  • Utstyrssentralen ved Skien Servicesenter låner ut vinterutstyr til barn og ungdom. Her må du bestille på nettsiden.
Mye utstyr

Det er mye utstyr på Utlånssentralen i Porsgrunn.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK