Her har de feiret sola i 90 år

I dag traff de første solstrålene Fabrikkbrua, og det går mot solfest på Rjukan.

Fra Bolkesjø

Når sola sniker seg ned i dalen ved Gaustatoppen, og de første strålene når Rjukan, feires det med solfest. I år er det 90 år siden den første solfesten.

Foto: Lars Gunleiksrud

Sola kom tilbake på fabrikkbrua på Rjukan 12. mars klokka 12, og det er en begivenhet hvert år.

– Og en deilig følelse, sier PR-ansvarlig for solfesten, Øystein Haugan.

– Jeg har sett sola, for i tolvtiden i dag var det sol på Fabrikkbrua. Folk stiller seg kanskje ikke opp der. De står på torget for å få litt sol fra solspeilet. Det er som en magnet. Så her i Rjukan soler vi oss med ryggen mot sola, sier Haugan.

90 år med solfest

Når sola kommer tilbake til Rjukan, feires det med solfest. I år er festen lagt til 11. april, og det er 90 år siden første gangen solfesten ble arrangert.

– Mangelen på sola her oppe har vært et tema helt siden Hydro kom hit. Man så for seg solspeilet i 1913, og det realiserte vi i 2013. Hydro bygde Krossobanen i 1928, for å få folk opp til sola vinterstid. Solfesten fikk vi allerede i 1925, sier Haugan.

Øystein Haugan
Foto: Ragnar Lurås / NRK

En av Hydros ingeniører, Olaf Berg, arrangerte den første solfesten i 1925, og festen var en stor suksess. Det ble ikke så lett å følge opp. Hydro hadde støttet opp både økonomisk og materielt, og fram til krigen ble det bare arrangert sju solfester. Fra 1984 har solfesten blitt arrangert hvert år.

Solprisen

Hvert år utnevnes det en solprins, en person som har betydd mye for lokalmiljøet. Det utdeles også en solpris som tildeles en som «gjennom sitt virke og sin væremåte har vært med å spre sol og glede til det norske folk».

– Solprinsen blir presenter på solfestdagen, og solprisen blir presentert til neste uke, sier Haugan.

Frem til den tiden kan folk på Rjukan kose seg i sola, som endelig er tilbake.

– Det at sola kryper nedover fjellsida, ser vi hver eneste dag. Nå som den har kommet, er det naturligvis en deilig følelse. Da kommer våren, det begynner å spire å gro, og sommeren er rett rundt hjørnet, sier Haugan.

Les om to siste vinnerne av solprisen: