Hopp til innhold

Her får du landets beste fisk

Forbrukerrådet har undersøkt norske fiskedisker. Bare halvparten hadde god nok kvalitet.

Fiskedisken på Rising i Skien

Fiskedisken på Rising i Skien er en av butikkene som får best score i Forbrukerrådets test.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Den beste fisken i landet selges i Skien og Porsgrunn i Telemark. Det viser en undersøkelse Forbrukerrådet har gjort av norske fiskedisker.

Totalt 49 butikker rundt i landet har fått besøk av Forbrukerrådet. Blant disse er det kun ti butikker som kan vise til god kvalitet på fisken.

De øvrige butikkene har fått resultatet tvilsom eller uakseptabel.

– Uegnet som menneskeføde

Forbrukerdirektør Randi Flesland i Forbrukerrådet

– Én av ti fiskemiddager var uegnet som menneskeføde, sier direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland.

Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven

Forbrukerrådet er ikke fornøyd med resultatet. Direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland mener undersøkelsen viser at det kan være risikabelt å kjøpe fisk i flere butikker.

Av 193 innkjøpte fiskemiddager holdt bare halvparten god nok kvalitet.

– Det er klart det er svært skuffende når bare halvparten av fiskemiddagene vi har testet har god nok kvalitet, sier Flesland til NRK.no.

Undersøkelsen viser at det er et stort forbedringspotensiale der fisk selges i Norge.

– Én av ti fiskemiddager var uegnet som menneskeføde, forteller Flesland.

Best og verst

– De kresne og kvalitetsbevisste kundene våre skjerper oss. Disse kundene gjør oss gode, sier butikksjef Meny på Rising i Skien, Jørn Helgerud.

Meny Rising i Skien er en av fire butikker i Grenland som får toppscore i forbrukerrådets test. I Bergen er fiskediskene nest best, og verst er fisken i Mjøsregionen.

– Sløret blikk

Jarle Bastiansen

– På hel fisk kan du se etter at gjellene er røde og at skinnet er blankt. Fisken skal dessuten ha et sløret blikk, sier fiskeansvarlig ved Meny på Rising Jarle Bastiansen.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Steinbit, torsk, sei, laks og ørret er de fiskeslagene som er med i undersøkelsen.

– Hos er det fagfolk som håndterer fisk og vi loggfører nøye slik at det vi selger alltid er av god kvalitet, sier fiskeansvarlig ved Meny på Rising, Jarle Bastiansen.

Lukt er noe av det som vil avsløre om fisken er av god kvalitet.

– På hel fisk kan du se etter at gjellene er røde og at skinnet er blankt. Fisken skal dessuten ha et sløret blikk, sier Bastiansen.

Lokal leverandør

Butikkene er veldig avhengige av at råvarene de får inn er gode.

– Leverandørene får stadig bedre rutiner på slakting og logistikk, sier butikksjef Helgerud.

Den lille lokale leverandøren har jobbet målrettet med kvaliteten. I dag kommer mye av den hvite fisken i butikkene i Grenland fra Langesund Fisk.

– Vi ligger i forkant av de andre leverandørene i forhold til levering. Vi tjener ett eller to døgn på nærheten til butikkene. Det gjør kvaliteten på fisken vår god, sier daglig leder i Langesund Fisk Herbjørn Kristiansen.

Her får du best og verst fisk

Ti på topp- disse leverer fisk av GOD kvalitet:

 

Fiskehallen i Trondheim

 

Coop OBS Trondheim

 

Ica Super Borgåsen i Skien

 

Ica Maxi Sjølyst i Oslo

 

Meny Herkules i Skien

 

Meny Ringnes Park i Oslo

 

Meny Rising i Skien

 

Meny Telemarksporten

 

Tom Rørnes i Bergen

 

Coop Mega Fredrikstad

 

Seks på bunn- disse butikkene solgte fisk med kvalitet mellom TVILSOM og UAKSEPTABEL:

 

Coop Mega Raufoss

 

Coop Mega Kolbotn

 

Lofoten Fisk og Vilt i Oslo

 

Gjøvik Fisk og Vilt

 

ICA Supermarked Birkelunden i Oslo

 

Meny Solsiden i Trondheim

 

Det er også forskjeller mellom de ulike kjedene

 

Ekspander/minimer faktaboks