NRK Meny
Normal

Slik kaprer du drømmejobben i sommer

SKIEN (NRK): Kampen om sommerjobbene er i gang for fullt. For at du skal slippe å gå arbeidsledig i sommer, er det flere ting du bør tenke gjennom. Her er de beste rådene.

Upopulære sommerjobber

Det er mange som er på jakt etter sommerjobb i år, og det kan lønne seg å være tidlig ute.

Foto: Leif Dalen/Geir Olav Slåen/Håkon Eliassen / NRK

– Det er ikke lett å få seg sommerjobb nå for tiden, men jeg har heldigvis vært så heldig og fått jobb på et kunstgalleri. Og ja, jeg jobba hardt for å få den, sier Ingrid Elisabeth Bringe (19), elev ved Hjalmar Johansen videregående skole i Skien.

Bringe er ikke alene om å ønske seg en sommerjobb. Hvert år er det en kamp om jobbene. Mange sommerjobber blir lagt ut på internett, og mange får tips via familie, venner og bekjente om plasser som trenger folk.

– Jeg fant stillingen på Finn.no, leverte CV og søknad og var innom jevnlig for å vise min interesse. Det er nok mye av grunnen til at jeg fikk jobben, sier Bringe til NRK.

Heidi Kortner og Ingrid Elisabeth Bringe

Heidi Kortner og Ingrid Elisabeth Bringe har alt skaffet seg sommerjobb i år.

Foto: Malin Nygaard / NRK

Viktig å vise seg frem

Allerede før nyttår ble de første sommerjobbene lagt ut på Nav sine nettsider. Og det kan lønne seg å være tidlig ute og samtidig tenke nøye gjennom hva man har å tilby.

– Det er viktig å vise seg fra sin beste side, ha en god arbeidskapasitet og god arbeidsmoral. Samtidig er det viktig å stille opp for jobben og yte litt ekstra i arbeidet man gjør, sier direktør i Nav Telemark og Vestfold, Terje Tønnessen.

Terje Tønnessen

Nav-direktør Terje Tønnessen mener studenter og ungdom må være frempå.

Foto: Malin Nygaard / NRK

– Det kan også være en idé å ta med seg CV-en og oppsøke den arbeidsplassen man har rettet studiene sine mot. Vis interesse, og at du kan være en fremtidig medarbeider, forteller han.

Tips gjennom kjente

Ei som også har fått seg sommerjobb dette året, er Heidi Kortner (19). Hun skal jobbe med noe som hun trives svært godt med.

– Jeg fikk jobb på Herkules Zoo i fjor sommer, og der har jeg bare fortsatt. Så jeg blir å finne i butikken i hele sommer, forteller hun.

– Jeg er veldig glad i dyr, og har selv flere hjemme. Grunnen til at jeg søkte nettopp denne dyrebutikken, var at jeg hadde blitt kjent med personalet, og at noen i familien min jobbet der, avslutter Kortner.