NRK Meny
Normal

Her er Telemarks nye hovedflyplass

NOTODDEN (NRK): Dette skal bli Oslo Lufthavn Kongsberg/Notodden, men først må lokalpolitikerne redde videre drift ved flyplassen på Notodden.

Notodden flyplass

Notodden flyplass kan bli den eneste flyplassen med kommersiell trafikk i Telemark etter at aktiviteten ved Geiteryggen avvikles.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Notodden flyplass blir den største flyplassen i Telemark etter at bystyret i Skien vedtok å avvikle den kommersielle driften ved Skien lufthavn Geiteryggen.

Helene Agersborg-Hansen

Flyplassjef Notodden flyplass Tuven, Helene Agersborg-Hansen.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Flyplassjef ved Notodden flyplass, Helene Agersborg-Hansen, synes det er trist at det ikke lenger skal være rutefly til og fra Geiteryggen.

– Vi har gode kollegaer i Skien og vi har et godt faglig samarbeid, så jeg jubler ikke over beslutninga som bystyret i Skien har tatt.

Agersborg-Hansen sier det ikke har vært konkurranse mellom de to flyplassene. Og hun tror ikke at nedleggelsen i Skien automatisk vil gjøre situasjonen bedre for Notodden.

– Det er tøffe kår, og vi har noen gode hindre vi må krabbe over for å kunne si at vi er sikra videre drift i flere år framover.

Trenger penger

Flystripa på Notodden

Veien mellom Notodden og Bø krysser flystripa på Notodden. Når større fly skal ta av eller lande, stenges veien for trafikk slik at flystripa kan brukes i sin helhet.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

For Notodden flyplass har ikke fått på plass finansiering av drift i 2016. Flyplassen er avhengig av statlig støtte, samt at Notodden kommune bidrar med penger.

– Dette må vi få avklart rett etter sommerferien. Jeg kan ikke drive flyplassen mot slutten av 2015, uten å vite hva som skjer på nyåret.

I 2015 har Notodden kommune satt av 4,2 millioner kroner til drift av flyplassen. Ifølge flyplassjefen er det akkurat nok til å holde hodet over vannet.

Agersborg-Hansen berømmer ordfører Jørn Christensen (H) som har jobbet for flyplassen.

Telemark Senterparti argumenterte tidligere i år for å satse på Notodden flyplass.

Oslo Lufthavn Kongsberg/Notodden

Buskerud og Telemark fylkeskommuner har bevilget penger til et prosjekt der hovedmålet er å etablere Oslo Lufthavn Kongsberg/Notodden som en regional lufthavn i løpet av 2016.

Det kan blant annet bety at det blir muligheter for å ta ned større fly og at det opprettes utenlandsruter fra Notodden.

– Da vi kanskje ta ned fly på femti seter og utnytte potensialet som er på Notodden flyplass. Vi har kunder fra Vest-Telemark og fra Kongsberg-regionen og det skjer mye spennende på industrifronten i Notodden, sier Agersborg.

Notodden Brannvesen

Notodden brannvesen og brannsjef Hallgeir Jamtveit, sørger for at det ikke er trafikk på vegen som krysser flystripa når større fly skal ta eller lande.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
  • Se bilder fra storøvelsen her:

    Scenarioet det øves på utenfor Langesund er en kollisjon mellom to skip der havaristen var på veg til Rafnes med ammoniakk. Brannfolk fra Bergen og Oslo skal ombord i havaristen.

    Storøvelse i Langesund