NRK Meny
Normal

Store rusproblemer i tidligere industrisamfunn

Det er flere rusmiddelmisbrukere i småkommuner enn i storbyer. Særlig i tidligere industrisamfunn er problemet stort.

Rusproblemer på Notodden.

Ole Morten Eriksen sier at mange med et rusproblem i Notodden skjuler seg.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Ole Morten Eriksen.

Ole Morten Eriksen har ikke brukt heroin i år.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Det viser en kartlegging av blant annet kommuner i Telemark, skriver Vårt Land.

Faren mistet jobben – begynte å drikke

Faren til Ole Morten Eriksen begynte å drikke da han mistet jobben på Hydro på Rjukan for rundt 30 år siden. Da begynte ti år gamle Ole Morten Eriksen også å drikke, dessuten begynte han å sniffe lim. Det er 32 fosterhjem og 30 år med heroinavhengighet siden.

– Mange av dem som mistet jobben på Rjukan begynte å drikke. Og noen av barna, blant annet gamle kompiser av meg, er blitt rusmisbrukere. De har gått i samme "tralten" som pappa, sier han til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Notodden.

Notodden er en av kommunene med en dyster statistikk.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Dyster statistikk

Sverre Nesvåg.

Sverre Nesvåg er forskningsleder ved Korfor i Helse Vest.

Foto: NRK
Roar Finnebråten.

Roar Finnebråten mener at dagens krav til utdannelse blir for høye for mange.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Ole Morten Eriksen deltar i et legemiddelassistert rehabiliteringsprogram, og har ikke brukt heroin i år. Han bor i Notodden, en eksempelkommune for en dyster statistikk for tidligere og nåværende små industrikommuner. Andelen registrerte rusmiddelmisbrukere er vesentlig høyere enn i storbyene.

– Noen kommuner er typiske mindre industrikommuner som gjerne har litt nedgang i industrien, og dermed så får de en større andel av sosiale problemer, inkludert rusproblemer. I andre små kommuner så er det mer at de har et generelt fraflyttingsproblem, og at mange som blir igjen ofte kan være folk med mer sosiale problemer, inkludert rusproblemer, sier forskningsleder Sverre Nesvåg ved Korfor i Helse Vest.

Problemene forplanter seg

De som jobber med misbrukerne ser at problemene har forplantet seg fra generasjon til generasjon. Ledigheten har blitt roten til alt vondt i lokalsamfunnet.

– Alt skal være fagbrev eller en utdannelse i noe. Det er klart at det er et enormt krav for mange. Det er mange som faller utenfor arbeidsmarkedet fordi det det er vanvittig mye krav, sier virksomhetsleder for Psykisk Helse ved Notodden kommune, Roar Finnebråten.

Man kan spørre seg om det er lettere å skjule skammen, seg selv og problemene sine i storbyen enn i småkommunene.

– Det er mange som ikke vil fortelle at de har et rusproblem på Notodden og som skjuler seg, sier Ole Morten Eriksen.

 • Vogntog veltet på Notodden

  En trailer har veltet på Europavei 134 ved Bamlesletta på Notodden i Telemark. Vogntoget har kjørt i grøfta og tippet på siden, melder politiet i Telemark. Det er redusert fremkommelighet på strekningen Seljord - Notodden på grunn av berging.

 • Veldig glatt

  Politiet har fått meldinger om at det skal være svært glatt på flere sideveier. Flere melder om mindre trafikkuhell og om kjøretøy som står fast.

  Glatte veier
  Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK
 • Kjørt til sjekk etter ulykke

  To kvinner i slutten av tenåra har blir kjørt til sykehuset for en sjekk etter en ulykke ved Voldskrysset i Skien, melder politiet. Personbilen kjørte av vegen og inn i en lyktestolpe.