Hopp til innhold

Her er helsesøsterens tips mot lus

BAMBLE (NRK): Denne uken kjører Folkehelseinstituttet en kampanje mot hodelus, og helsesøster Anette Folserås Lunde oppfordrer alle skoler og barnehager til å delta. Her er hennes råd for å oppdage- og behandle lus.

Lus

Folkehelseinstituttet kjører nå en kampanje for å bekjempe hodelusa.

Foto: Preben Ottesen / Nasjonalt Folkehelseinstitutt

Helsesøster

Helsesøster Anette Folserås Lunde håper skoler og barnehager vil delta i hodeluskampanjen.

Foto: Eirik Haugen / NRK

– Jeg mener det er bra med slike kampanjer, men alle kommer nok ikke til å delta, selv om det er anbefalt. Etter den siste lusekampanjen, registrerte jeg at det var flere som oppdaget tilfeller av lus, sier helsesøster ved Stathelle barneskole, Anette Folserås Lunde.

Helsesøsterens råd

Gjennom kampanjen til Folkehelseinstituttet blir foresatte ved skoler og barnehager informert om hvordan de skal sjekke- og behandle luseplager. Lunde oppfordrer alle skoler og barnehager til å delta i «luseaksjonen».

– Det er viktig med en regelmessig sjekk, og foreldre bør helst undersøke barna en gang i måneden. Men dersom barnet har hatt lus og tatt kur tidligere, anbefaler jeg å sjekke oftere for å unngå nye tilfeller.

Helsesøsteren anbefaler å dele opp håret i ulike partier, for så å gå systematisk over hodet.

Les også: Advarer mot å droppe lusekuren

– Mye lus i 2014

Lunde sier 2014 var et år med mange tilfeller av lus og at det så langt i 2015 har vært mye aktivitet i hodebunnen til barn landet over.

– Generelt kan jeg si at det siden skolestart har vært en god del tilfeller, forteller hun.

Lusekam

Lusekammen er et effektivt verktøy i kampen mot lus.

Foto: Eirik Haugen / NRK

Jenter mest utsatt

Ifølge Lunde er jenter mer utsatt for lus enn gutter.

– Begge kjønn kan være utsatt, men det er klart at jenter har mer hår. De fleste jenter har gjerne langt hår og er glad i å klemme hverandre. Da krever det litt mer for å bli kvitt lusa.

Lunde avslutter med å påpeke at dersom man har fått lus, er det viktig å varsle nærmeste omgangskrets for å unngå at flere blir smittet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark