NRK Meny
Normal

Her er svaret de ventet på

Trolig er kirkesølvet fra 1760 reddet. Mannskaper har nå åpnet det brannsikre skapet som sto inne i Østre Porsgrunn kirke.

Sølv i brannsikkert skap

Trolig er sølvet fra 1760 inntakt i det brannsikre skapet.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Det eneste som var igjen av Østre Porsgrunn kirke var det brannsikre skapet som sto inne i kirken ved sakristiet.

I skapet var det dåpsfat og nattverd-utstyr fra 1760.

– Jeg håper at noe kan være reddet i denne brannen, sa sogneprest Per Johan Wiig til NRK.no i morgentimene mandag.

Og nå ser det ut som om sognepresten får ønsket oppfylt. De har de klart å åpne skapet, og trolig er alt kirkesølvet reddet.

– Det ser ut som sølvet som ligger på toppen er helt intakt. Vi har ikke kommet helt inn til alt som ligger i skapet, så nå skal vi prøve en sag for å komme helt inn. Nå er jeg glad, kirketjener Ole Andreas Olsen til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Her reddes kirkesølvet etter brannen

Se video: Her reddes kirkesølvet ut etter brannen

– Må ha vært påsatt

Historiske Østre Porsgrunn kirke i Porsgrunn ble natt til mandag totalskadd i brann. På folkemunne har kirken gått under navnet Østsiden kirke.

– Det kan virke som brannen i Østre Porsgrunn kirke er påsatt, sier avdelingsleder for vedlikehold av kommunale bygg i Porsgrunn Bjørn Sverre Nyrud til Varden.

Om brannen hadde startet på innsiden så hadde alarmene oppdaget brannen mye tidligere, dermed må brannen ha startet på utsiden, sier Nyrud.

Artikkelen fortsetter under videoklippet og bildet.

Video Østre Porsgrunn kirke i brann natt til mandag

Se video: Her brenner Østre Porsgrunn kirke ned til grunnen.

Østre Porsgrunn kirke/Borgestad kirke
Foto: NRK

Nytt brannforsøk

Like etter klokken 07 mandag morgen fikk politiet inn melding om at Borgestad kirke i Skien var forsøkt påtent. Det var et vitne som gikk forbi kirken som oppdaget brannforsøket.

– Jeg kom gående forbi kirken, og jeg så at det var et skjerf som var tent på ved en benk ved inngangsdøren til kirken, sier vitnet.

Vedkommende sier at det er lett å tro at det kan være samme personer som har vært i nærheten av Østre Porsgrunn kirke.

– Man legger jo sammen to og to. Det er ikke så langt til Porsgrunn herfra, sier vedkommende til NRK.no.

Politiet setter foreløpig ikke brannen i Østre Porsgrunn kirke i sammenheng med denne hendelsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

 • Bilbrann i Nome

  I natt vart det meldt om ein brann ved Nome asylmottak. Bilen var overtent, men det var ikkje fare for spreiing til hus. To personar fekk i seg litt røyk, den eine vart med for ein sjekk på sjukehus. Brannen starta medan bilen stod på tomgang.

 • Nesten alle har strøm igjen

  De aller fleste i Telemark har nå fått strømmen tilbake etter uværet. – I skrivende stund er 13 kunder strømløse, fordelt på fire kommuner, sier Thor Bjørn Omnes i Skagerak Energi klokka 23 onsdag kveld. Skagerak Nett opplyser om at de opprettholder høyeste nivå av beredskap også i dag.

 • Leiteaksjon på Notodden

  Ei dame i 50-åra gjekk i natt frå Notodden legevakt utan sko og med lite klede. Fleire patruljar og Røde Kors var ute og leita. Kvinna vart funne eit par timar seinare i Notodden sentrum. Ho var sterkt nedkjølt og vart frakta til Notodden sjukehus.

 • Falt ned frå trapp

  I natt falt ein gjest ned frå ei trapp på Telerock pub på Notodden. Gjesten fekk alvorlege hovudskadar, og vart henta i ambulanse og frakta til Ullevål. Politiet har vore på staden og prata med innehavar og vitne.