Hopp til innhold

Hjelpetrengende må forholde seg til opptil 25 pleiere

Helsetilsynet i Telemark refser Porsgrunn hjemmetjeneste for behandlingen av eldre med demenssykdom.

Refser hjemmetjenesten

Brukere av Porsgrunn hjemmetjeneste har for mange pleiere å forholde seg til, noe som ifølge assisterende fylkeslege i Telemark, Yngve Holmern kan medføre at den enkeltes behov ikke blir fulgt opp som den burde. MS-syke Tor Randolf Jensen skulle gjerne hatt færre å forholde seg til.

Foto: Charlen Wedvik Homme / NRK

Opp til 25 hjelpepleiere har ansvar for en hjelpetrengende. Det fremkommer i en tilsynsrapport som Helsetilsynet i Telemark har gjort av Porsgrunn hjemmetjeneste.

Dette kan medføre at den enkeltes behov ikke blir fulgt opp slik det burde, mener assisterende fylkeslege i Telemark, Yngve Holmern.

– Hvis en skal fange opp forandringer hos pasienten, så sier det seg selv at du har større muligheter for det hvis det er samme personen som går der dag ut og dag inn, sier Holmern til NRK.no.

– Kan skape forvirring

Yngve Holmern

Assisterende fylkeslege i Telemark, Yngve Holmern.

Foto: Charlen Wedvik Homme / NRK

I tilsynsrapporten Helsetilsynet gjorde av Porsgrunn hjemmetjeneste, ble det påpekt blant annet mangler ved identifisering og oppfølging av pasienter med mental svikt eller endrede behov som følge av sykdomsutvikling.

Ved at flere forskjellige hjemmesykepleieredukker opp hos pasienten, kan det skape full forvirring for brukeren, spesielt dem med demenssykdom.

– Gamle mennesker med demens kan være utsatt for en rekke andre lidelser også som krever at en gjør noe. For eksempel luftveisinfeksjoner eller urinveisinfeksjoner, og gjøres det ikke noe med det fort, så kan de få forvirringer i tillegg til demensen sin. Det at du har samme personen inne, gir bedre mulighet for å observere fort når noe er annerledes enn det pleier å være, sier Holmern.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tor Randolf Jensen

Tor Randolf Jensen mener det er en fordel både for pleiere og brukere blir godt kjent med hverandre.

Foto: Charlen Wedvik Homme / NRK

Ukjente fjes

Når MS-syke Tor Randolf Jensen får besøk av hjemmesykepleier Lisbeth Kallåk, er det for han et kjent fjes. Men han som får hjemmehjelp fire ganger daglig, opplever også at ukjente fjes kommer innom, noe som er problematisk for Jensen som hjelpetrengende.

– Det ville selvfølgelig være fint om en kunne ha de samme. Det er en skiftjobb og det går for så vidt greit, men er en fordel om pleierne og oss brukere kan bli kjent med hverandre. Det tror jeg er en fordel for begge parter, sier Jensen.

Puslespill

Nanfrid Aasmoe

Nanfrid Aasmoe, ved Porsgrunn hjemmetjeneste.

Foto: Charlen Wedvik Homme / NRK

Nanfrid Aasmoe, ved Porsgrunn hjemmetjeneste, forstår kritikken fra Helsetilsynet, men mener løsningen med en fast pleier per pasient er en svært stor utfordring.

– Grunnen til at det er slik, er at det er et puslespill å få til organiseringen av hjemmetjeneste i forhold til at vi har mange mange brukere og mange ansatte. Vi jobber turnus, og utfører tjenester døgnet rundt, sju dager i uka hele året. Det er få som har hundre prosent stilling, noe som gjør at det er mange pleiere, sier Aasmoe.

Elektroniske pasientlister

Nå har Hjemmetjenesten funnet en løsning som forhåpentligvis skal forbedre situasjonen.

– Vi jobber blant annet nå med elektroniske pasientlister, som gjør at vi kan legge føringer på brukerne våre inn mot spesielle pleiere, slik at det skal bli færre, sier Aasmoe.

Det er Tor Randolf Jensen glad for.

– Den ordningen som de nå skal prøve å komme i gang med, ser ut til å bli veldig bra, sier Jensen.