NRK Meny
Normal

Se villrein bli skremt bort av helikopter

Et helikopter skremte opp mot 1000 villrein, som frenetisk la på sprang. Flere nyfødte kalver var ikke i stand til å følge flokken.

Villrein

Disse villreinene flyktet frenetisk da et helikopter fløy rett over dem. Dette er kritisk på denne tiden av året, hvor de er midt i kalvinga. Flere av de flyktende dyra er nesten nyfødte.

Foto: Bitustøyl / Kjell

Tidligere i dag ble flere hundre villrein – kanskje opp mot 1000 dyr – skremt av et helikopter ved Songa i Telemark.

Villreinen er midt i kalvinga, som er en kritisk tid for disse dyrene. Og ifølge øyenvitner var det flere nyfødte kalver som ikke var i stand til å følge flokken.

Les også:

Naturfotograf ble vitne

Naturfotograf Kjell Bitustøyl fikk det hele med seg.

– I forbindelse med at jeg er naturfotograf var jeg oppe i området, blant annet for å fotografere villrein, men holdt meg på god avstand, som man skal gjøre med villreinen, særlig under kalving.

Plutselig kom altså et helikopter og fløy over området, noe som skremte villreinen voldsomt.

– Hele flokkene ble skremt. Det var mange småkalver som måtte til og springe, og selvsagt mødrene, mange som ikke hadde kalvet. Jeg syntes dette var så ille at jeg var nødt til å fortelle det videre.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Villrein

Dyrene flyktet fra beiteområdet sitt og opp til vidda. Naturfotograf Kjell Bitustøyl mener det var kritikkverdig kjøring av helikopterpiloten.

Foto: Kjell Bitustøyl

– Kjørte midt over dyra

Bitustøyl sier at han har opplevd tidligere at villrein er svært ømfintlige for fly- og motordur.

– Og at dette skjer midt i den verste kalveperioden syns jeg var ille. Når det er fødsler på gang, og noen er nyfødte, er ikke dette bra i det hele tatt.

Han mener imidlertid ikke at helikopterpiloten gjorde noe ulovlig formelt sett, da han flydde i stø kurs fra Haukeliseter-området, i vanlig høyde.

– Men han kjørte jo midt over flere tusen reinsdyr. Og alle de jeg så, innenfor en omkrets på cirka en kilometer, reagerte spontant, og sprang intenst oppover, inn på vidda, de hadde jo i utgangspunktet roet seg ned i beiteområdet. Så dette er ikke bra for reinen så klart.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Villrein

Denne kalven ble født kun en halvtime før helikopteret kom over naturområdet, i nærheten av Hardangervidda nasjonalpark.

Foto: Kjell Bitustøyl

Ber om å vise hensyn

Bitustøyl har rapportert saken til Statens Naturoppsyn. Morten Elgaaen i Statens Naturoppsyn sier at det spesifikke stedet hvor villreinen befant seg gjør situasjonen problematisk.

– Reglene for varsomhet når det gjelder flytrafikk gjelder kun når dyrene befinner seg innenfor området som er definert som Hardanger Nasjonalpark. I dette tilfellet befant dyrene seg litt utenfor, sier Elgaaen.

I dette tilfellet her har man derfor å gjøre med kjøring på et område som naturoppsynet ikke kan reagere på, de har kun mulighet til å veilede, forklarer Elgaaen videre.

– Det er dessverre ikke slik at alle er vant til å tenke på villrein, slik som oss som bor på fjellet. Men jeg vil oppfordre luftfart, friluftsfolk og andre til å vise ekstra hensyn til villrein og andre arter under den sårbare tiden som vi er inne i nå.