Helgesen: – Hadde nesten mistet troen på seier

Høyre-politiker Gunn Marit Helgesen fra Porsgrunn får fire nye år som KS-leder. – Dette har vært utrolig tøft, så nå er jeg veldig lettet, sier Helgesen.

Gunn Marit Helgesen

VANT: En enstemmig valgkomite går nå inn for at Gunn Marit Helgesen får fire nye år som KS-leder. Bildet er fra en annen anledning.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Helgesen ble valgt fordi hun får støtte fra Senterpartiet, som dermed trer ut av den rødgrønne folden. For Sp ble ønsket om å få økt sitt antall medlemmer i KS' hovedstyre fra to til tre tungen på vektskålen, forklarer partiets medlem i valgkomiteen, Ivar Odnes.

– For oss var det viktig å få til en løsning som samler alle og sikrer vår representasjon inn i hovedstyret, sier han til NTB.

Ivar Odnes

Ivar Odnes, fylkesvaraordfører i Oppland.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Odnes, som er fylkesvaraordfører i Oppland, viser til at det nå er et solid sentrumsinnslag og et tungt sentrum-Ap-flertall i hovedstyret.

Det var en glad, men sliten Gunn Marit Helgesen som møtte til intervju hos NRK Telemark onsdag ettermiddag.

– Det er veldig deilig å få en avklaring. Jeg har vært forsiktig optimist hele veien, men ble plutselig veldig usikker i går. Først ved 19-tida skjønte jeg at det gikk veien, sier Helgesen.

Ap overrasket

Arbeiderpartiet hadde kjempet hardt for å få Sps støtte til sin lederkandidat i KS, dagens nestleder og Ap-politiker Mette Gundersen.

Valgkomiteens leder Tore Sandvik (Ap) sier partiet hadde håpet på støtte til en tydeligere leder for kommunesektoren som i større grad kunne vært en motvekt mot det borgerlige stortingsflertallet.

– Vi er derfor overrasket over at Senterpartiet velger å gi Høyre lederen i KS, sier han til NTB.

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore Sandvik.

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag Tore Sandvik.

Foto: NRK.

Ifølge Sandvik er kommunesektoren under press fra Høyre/Frp-regjeringen på grunn av nytt inntektssystem, kommunereformen og finansiering av kommunenes utgifter knyttet til bosetting av flyktninger.

Odnes bekrefter at Ap har jobbet hardt for sin kandidat, men viser igjen til behovet for å sikre Sp tre plasser i hovedstyret som begrunnelse for partiets valg.

– For oss er det vesentlig at KS er et tverrpolitisk organ for kommuner og fylkeskommuner, sier han.

Ingen endring

Dermed blir det ingen endringer i KS-ledelsen etter landstinget i Kristiansand denne uken.

Det betyr at Helgesen fortsetter som leder, mens Gundersen og Bjørn Arild Gram (Sp) forblir nestledere.

– Vi har en ledertrio som kjenner hverandre godt. Det vil være en styrke å ha såpass rutinerte folk i ledertrioen videre, sier Odnes.

Helgesen har vært leder i KS siden 2012 og styremedlem siden 2008. Hun har ellers bakgrunn som fylkesordfører og fylkesvaraordfører i Telemark. Helgesen har vært leder i Telemark Høyre siden 2010.

Sammensetningen av resten av hovedstyret og ledervalget gjøres formelt onsdag.