Hopp til innhold

Hedrer krigshelter

RAULAND (NRK): Onsdag 11. mars er det 70 år siden de to motstandsmennene Leif Tronstad og Gunnar Syverstad ble skutt og drept. Det skal onsdag markeres med en minneseremoni på drapsstedet «Syrbekk» på Rauland i Vinje. NRK sender seremonien direkte.

Følg minnemarkeringa direkte

Mange fikk kjennskap til motstandsmannen Leif Tronstad i løpet av serien "Kampen om tungtvannet" på NRK. 70-årsmarkeringen etter drapet på motstandsmennene Leif Tronstad (bildet) og Gunnar Syverstad skal holdes på drapsstedet «Syrbekk» på Rauland i Vinje onsdag 11. mars.

Etter å ha ledet kampen mot tungtvannet fra London, dro Leif Tronstad i oktober 1944 tilbake til Norge. Han ledet operasjon Sunshine, som hadde til oppgave å hindre at tyskerne ødela norske fabrikkanlegg og kraftstasjoner mot slutten av krigen.

Operasjon Sunshine dekket et område Østafjells som blant annet sto for mer enn 60 prosent av kraftproduksjonen på Østlandet.

Måtte stoppe lensmannen

Mot slutten av krigen fikk motstandsmennene problem med lensmannen på Rauland, som samarbeidet med nazistene. 11. mars ble lensmannen hentet og tatt med til Syrbekkstøylen på vidda inn mot Møsvatn. Her ble han møtt og forhørt av Leif Tronstad.

Broren til lensmannen ante uråd utpå dagen. Han fulgte skisporene og kom fram til den lille stølsbua. I forsøket på å befri lensmannen, ble både Tronstad og Syverstad skutt og drept. Etter krigen ble broren som skøyt, dømt til ti års fengsel og ti års sikring for to drap. Lensmannen ble dømt til fem års fengsel for drapsforsøk.

Syrbekk

Syrbekkstøylen, fotografert av Leif Tronstad. Det var her Tronstad og Gunnar Syverstad ble skutt for 70 år siden.

Foto: Leif Tronstad. Arkiv [Tek.18] (NTNU UB)

Husker NRK-serien

Den dramatiske historien er fortalt i en lang rekke historiebøker. Nå sist markerte den slutten på NRK-serien «Kampen om tungtvannet».

Stølsbua der drapene skjedde, brant ned for mange år siden. Så det eneste sporet på den lille setervollen er en minnestein som ble reist etter krigen.

I mange år har særlig den eldre generasjonen husket historien. Mange som har gått på ski på Rauland har gått forbi og sett minnesteinen. Etter NRK-serien som ble sett av mer enn to millioner mennesker, har historien om tungtvannssabotørene festet seg også hos mange unge.

Saken fortsetter under videoen.

Created by InfoDispatcher

Mange har nå blitt oppmerksomme på hva den gamle minnestein langs skiløypa betyr.

Skal markeres

Minnemarkeringen onsdag 11. mars er en del av mange 70-årsmarkeringer denne våren. Det er lagt opp til et arrangement med folk fra Heimevernet, ordføreren i Vinje og sønnen Leif Tronstad jr. Han har ikke sett faren sin etter at han dro til England i 1941. Arrangementet blir ledet av lokalhistoriker og offiser Svein Vetle Trae.

En gruppe britiske reserveoffiserer som nå trener i den gamle sabotørruta, vil legge ned krans på vegne av Storbritannia.

Hele minnemarkeringen kan du følge direkte. Markeringen starter kl. 12.00, men direktesendingen fra Rauland og Syrbekk starter ved 11-tiden.