NRK Meny
Normal

Haukugla jager mus og lokker fotografer

I høst har Skien hatt en sjelden gjest. Haukugler fra Russland på jakt etter mat har slått seg ned i Gjerpensdalen. Det lokker mange fotografer fra fjern og nær.

Gå til forsiden

Dyrelivet på Storemyr

Haukugle med mus i nebbet

Dyrelivet på Storemyr

10 bilder

  Hjemme hos Torbjørn Berg står sekken klar, pakket med kamera, matpakke og termos. Nok en dag gjør han seg klar til å dra på fotojakt etter haukugla.

  – I går forvilla ei lita mus seg ned dit vi fotografene var. Haukugla satt i et tre, over ett hundre meter borte, men den så musa og stupte ned.

  Da var musas dager talte?

  – Nei, den klarte det ikke, selv om hun prøvde flere ganger. Jeg får håpe hun tar den i dag, smiler Torbjørn.

  Kommer langveis fra

  torbjørn Berg, fotograf, kledd med pelsluse holdene på et stort kamera

  Det har blitt mange blinkskudd fra Torbjørn Berg i høst. Haukugla er blitt en av favorittene.

  Foto: Roald Marker / NRK

  Storemyr i Gjerpensdalen utenfor Skien er stedet fuglefotografene samler seg. Gjerpensdalen er kjent for å ha mange fuglearter, i løpet av ett år er over to hundre arter innom. Noen hekker her, mens andre tar en rast under trekket.

  – Det er masse folk her i dag også, sier Torbjørn Berg mens han tar et kjapt overblikk over det åpne jordbrukslandskapet.

  Praten går ivrig mellom de 10–15 fremmøtte. Haukugla tok akkurat en liten flytur over området. Da klikka det som besatt i kameraene, for alle vil jo gjerne ha ett blinkskudd.

  – De kommer sannsynligvis fra taigaen i Russland. Mangel på mat har drevet dem hit, forteller Jan Erik Tangen. Han er kjent som fotograf, forfatter og naturelsker gjennom mange tiår.

  Det er jo spesielt da, dette har ikke skjedd siden tidlig åttitall, sier han og fortsetter: – Haukuglene pleier å slå seg ned i jordbruksområder. Der får de godt overblikk over yndlingsretten; mus, rotter og vånd.

  Med byttet i klørne

  To fotografer og en med kikkert ser etter fugl

  Når haukugla letter, skvetter fotografene opp. Tove Kise og Ragnar Hylland t.h.

  Foto: Roald Marker / NRK

  Men det er mer som lokker enn bare å ta bilde av fugler og annet dyreliv, forteller Solveig Aas.

  – Det sosiale betyr mye, sier hun og forteller at det vanker både kaffe og kake på benken som er satt opp i enden av parkeringsplassen. Mens hun snakker blir det fart på alle sammen. Haukugla er på ny flytur, folk strømmer til kanten av jordet og der stuper den ned. På nytt klikker det febrilsk i kameraene, i det haukugla skyter fart rett mot dem med byttet i klørne.

  – Den fløy jo rett mot kameraet mitt, forteller Torbjørn Berg etterpå og får anerkjennelse mens han viser frem bildene.

  fire naturfotografer mens de ser på et bilde

  – Det blei jo bra Torbjørn, sier alle, mens de beundrer bildet av haukugla med byttet mellom klørne.

  Foto: Roald Marker / NRK

  Hvordan gikk det, Torbjørn?

  – Haukugla tok ei mus, den henger mellom klørne. Det ble jo knall, slår han fast og finner enda ett. Se her ja, sier han fornøyd.

  Det er vel verdt å fryse litt på tærne for å få slike bilder?

  – Dette er moro altså, svarer han med et stort glis.

  Haukugle med mus i klørne

  Det ble fangst, både for haukugla og Torbjørn Berg. Legg merke til musa i den ene kloen.

  Foto: TORBJORN BERG
  • 9.500 kroner i bot for råkjøring

   En mann i 30-åra er i Nedre Telemark tingrett dømt til å betale en bot på 9500 kroner for å ha kjørt for fort på E18 i Bamble. Farten ble målt til 97 km i timen i 70-sona.

  • Månadstak for tyngre køyretøy

   Fylkesrådmannen i Telemark tilrår at det blir innført passeringstak på bompasseringar for tyngre køyretøy som er utstyrt med elektronisk brikke. Dei vil da bli fakturerte for maksimalt 60 passeringar i månaden slik ordninga er for lettare køyretøy.

  • Samanslåing av NAV-kontor

   Den 20. desember skriv NAV-kontora i Nome, Sauherad og Bø under på ein avtale om å slå saman kontora. Hovudkontoret skal ligge i Bø, mens Ulefoss får avdelingskontor og Sauherad ein kontorstad som kan brukast ved høve.

   NAV-skilt
   Foto: Pål Tegnander / NRK
  • Vil endre lov om erstatning

   Ap vil endre lova om valdsoffererstatning for å sikre at folk faktisk får pengane. I enkelte saker har Kontoret for valdsoffererstatning avslått å utbetale erstatning. Stortingsrepresentant for Telemark, Lene Vågslid, seier det er urimeleg.

   Lene Vågslid
   Foto: Anne Lognvik / NRK