Hastevedtok flytting til eget hjemfylke

Tidligere justisminister Anders Anundsen (Frp) flyttet statsadvokatembetet til eget hjemfylke bare timer før han gikk av som statsråd i 2016.

Justisminister Anders Anundsen

FLYTTET STATSADVOKATEN HJEM: Noe av det siste Anders Anundsen gjorde som justisminister var å flytte statsadvokatembetet hjem til eget fylke.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I et brev NRK har fått tilgang til, datert samme dag som Anundsen gikk av som justisminister, går det frem at Justis- og beredskapsdepartementet flytter statsadvokatembedet fra Skien til Tønsberg.

– Uryddig prosess

I over 100 år har statsadvokaten ligget i Skien. Det blir det en slutt på nå. 13 statlige arbeidsplasser flyttes fra Telemark til Vestfold.

LES BREVET HER:

Brev statsadvokatembete
Foto: Faksimile

Arbeiderpartiordfører i Porsgrunn, Robin Kåss er opprørt og har knapt opplevd liknende fra en statsråd.

Jeg synes dette vitner om en uryddig prosess fra regjeringens side. Dette føyer seg inn i rekken av saker hvor Telemark har blitt nedprioritert, sier han.

I dag reiste han sammen med en delegasjon fra Telemark til Justisdepartementet for å fremme sitt syn på flyttingen av arbeidsplasser. Prosessen som har ført fram til vedtaket er de sterkt kritiske til:

– Regjeringen har satt seg selv i en umulig situasjon. Det er nå vanskelig å gjøre om fordi mange har fått ansettelse i den nye lokasjonen, sier han.

Utreder videre

Regjeringen har satt i gang en stor utredning hvor de ser på om flere statsadvokatembeter skal slås sammen. Ett av forslagene er at Telemark og Vestfold statsadvokatembeter slås sammen med Agder.

– Da synes jeg det er en underlig avgjørelse fra Anundsens side. Vi ønsker en utredning der både kommuner og folket kan bli hørt. Dette embetet har vært i over 100 år i Skien og så flytter han det ut på vei ut av regjeringskontorene. Det synes jeg virker veldig rart, sier Kåss.

Anders Anundsen vil ikke la seg intervju om saken, men sier det er opp til den nye ledelsen i departementet å kommentere saken.