NRK Meny
Normal

Tor Erling har vært speaker i nesten 40 år

Fra en boks høyt over Odd sin hjemmebane i Skien har stemmen til Tor Erling runget ut over publikum.

Tor Erling Langerud

Tor Erling Langerud får ikke betalt for jobben. Han er den eneste amatørspeakeren i Tippeligaen. – Er jeg heldig får jeg en genser. Som regel får jeg en T-skjorte, så jeg har mange T-skjorter hjemme.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Speaker Tor Erling Langerud begynte sin karriere som speaker allerede i 1975. Og det er ikke mange kamper han har gått glipp av.

– Det er ikke mange. De kampene jeg har måttet unnvære, er når firmaet har hatt jobb oppe på Dyrsku’n i Seljord. Og som regel har selvfølgelig den andre helga i september vært hjemmekamp, og de har måttet avstå fra, sier Tor Erling Langerud.

«Mine damer og herrer»

Langerud har begynt å variere velkomsthilsenen. Og bruker han ikke åpningssetningen sin i begynnelsen av kampen, så kommer det i løpet av kampen. Helst når Odd skårer.

– Det er blitt et varemerke for meg, og jeg synes det er en fin åpning av en hjemmekamp, sier Tor Erling Langerud.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tor Erling Langerud

Utsikten er upåklagelig fra speakerboksen

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Nede i sumpen

Tilbake i 1975 var det Tor Arild Bolstad som var læremester for Tor Erling. Bolstad var speaker da, og var støtte for Langerud.

– Jeg må si de første kampene var med en del nerver, kribling og spenning. Men etter hvert ble det plankekjøring, sier Langerud.

Speakeren har mange gode minner fra Odd sine kamper. Og han synes det er vanskelig å plukke ut et, men en historie husker han godt.

– Noe av det store var en opprykkskamp vi hadde mot Grei, reine vannpolokampen her. Og det klarte vi, det ble 3–2. Knut Seland skåret det tredje målet. Det var noe av det virkelig store. Da hadde vi vært nede i sumpen en stund og ville opp igjen, sier Langerud.

Sprit på tilbud

Langerud har forsnakket seg noen ganger. En gang skulle han lese en tekst som markedssjefen hadde kommet springende med.

Etter kampslutt, mine damer og herrer, så legger dere veien om Texaco-stasjonen i Hesselberggate. Der er det tilbud på halvannen liter sprit for 7,90.

Og da skjønte jeg at jeg hadde gått langt over streken. Så jeg måtte rette opp, og si at de var tomme for sprit. Men at de hadde fremdeles Sprite. Da var det noen tusen som lo og klappet, sier Langerud.

Bølgen

Speakeren vet allerede hvordan det går på cupkampen på torsdag. Det har han drømt om. Han synes laget er så gode at de skal klare å slå Sarpsborg hjemme.

– Da vinner vi 3–1. Det drømte jeg i natt, og det tror jeg går inn. Da får vi en skåring med Frode Johnsen, Bentley og Shala. Da forventer jeg de at i de siste 10 minuttene får se bølgen her med tolv og et halvt tusen mennesker. Det blir en kjempeopplevelse, sier Langerud.

Fantastiske hjemmepublikum

Tor Erling Langerud får ikke betalt for jobben. Han er den eneste amatørspeakeren i Tippeligaen.

Er jeg heldig får jeg en genser. Som regel får jeg en T-skjorte, så jeg har mange T-skjorter hjemme. Det er en kjempeopplevelse. Og jeg er veldig stolt og glad for at klubben kan bruke meg i den tjenesten. Jeg gjør mitt beste. Og det har vært livet for meg, sier den rutinerte speakeren.

Favorittsetningen til Langerud er hilsenen han sier helt i begynnelsen av kampen

Og til vårt fantastiske hjemmepublikum, ha en riktig god fornøyelse. Det synes jeg skal være med. Og da er det som regel klapp på det, så da tror jeg at jeg gjør det riktig, sier speakeren.