NRK Meny
Normal

– Vi skjønner ikke alt vi synger om

I 15 år har Seljord barneskole vært opptatt av å lære elevene om gamle sangskatter, men ikke alle forstår hva de synger om.

Sangsamling på Seljord barneskule

Elevene fra 1. - 4. klasse ved Seljord barneskule øver på gamle norske sanger. Ikke bare i mai, men ellers i året også.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Sangsamling på Seljord barneskule

Elevene synger av full hals.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Gapende står de der. Rette i ryggen, mens de synger av full hals. Anledningen er sangsamling, der nesten 200 elever og lærere møtes flere ganger i året for å øve på gamle, norske sanger.

I anledning grunnlovsjubileet er sangsamlingene på Seljord barneskole mer aktuelle enn noen gang.

– Jeg vet ikke alltid hva vi synger om, men vi synger gamle sanger. Læreren sier at vi skal gjøre det, og det er ganske gøy. Hjemme hører jeg mest på Justin Bieber, sier førsteklassingen Ingebjørg.

Les også:

SE VIDEO AV ELEVENE SOM SYNGER:

Gamle sangskatter fra Seljord.

På tvers av generasjoner

Sangsamlingene startet i år 2000, tror rektor Ingunn Flatland. Hun innrømmer at hun er litt usikker på hvor mange år de har holdt på.

Sangsamling på Seljord barneskule

Små som store er med under sangsamlingene.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Det må være rundt 15 år. Vi startet opp med dette fordi vi ønsket at elevene skulle lære mer om sangskatten vår, og nå har vi fire sangsamlinger i året.

– Hvorfor mener dere dette er så viktig?

– For det første opplever vi veldig mye energi og samhold når vi møtes på disse samlingene. Vi synes det er viktig at de lærer sanger som går på tvers av generasjoner, så vi kan synge sammen, sier kontaktlærer og pianist Britt Merethe Funner.

I disse maidager går det naturligvis i «Ja, vi elsker dette landet», «Norge i rødt, hvitt og blått» og «Fagert er landet».

Lærer historien bak sangene

– Forstår barna det de synger om?

– Elevene lærer historien bak sangene de øver på. De hadde nok ikke forstått alt hvis vi ikke hadde gått igjennom dem, for tekstene er gamle, sier Funner.

17. mai på NRK

Sangsamling på Seljord barneskule

Rektor Ingunn Flatland og kontaktlærer og pianist Britt Merethe Funner står i bresjen for sangsamlingene.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK
 • Flatland til Paris

  I morgen blir Helga Flatland presentert for et fransk publikum. Forfatteren fra Flatdal og tre andre norske forfattere skal delta på et bransjetreff i Paris rettet mot franske forlag. Det er Flatlands siste roman, En moderne familie, som blir presentert på arrangementet.

  Helga Flatland
  Foto: Aschehoug
 • Må lese bruksanvisning

  Et helikopter fra Sola rykket ut til Kvinesdal i går fordi et SOS-signal ble sendt fra ei smartklokke, men det viste seg å være falsk alarm. Hovedredningssentralen ber personer med slike nødsendere om å sette seg inn i hvordan de virker.

  Smartklokke med mulighet for nødanrop
  Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK
 • Traff trapp

  En mann i 20 årene fikk førerkortet beslaglagt etter at han kjørte inn i trappa ved Gimsøy Spiseri i Skien, natt til mandag. Politiet opplyser at mannen fikk en sleng på bilen og kom over i motsatt kjørefelt. Ingen skal være skadd i hendelsen.

 • Sier nei til energiavtale

  Telemark Arbeiderparti sier nei til EUs energiavtale. Det ble klart på partiets årsmøte i Vrådal i helgen. Partiet krever at man får en formell avklaring fra EU om kravene Arbeiderpartiet satt for deltakelse, før Norge binder seg til samarbeidet.