NRK Meny
Normal

– Vi skjønner ikke alt vi synger om

I 15 år har Seljord barneskole vært opptatt av å lære elevene om gamle sangskatter, men ikke alle forstår hva de synger om.

Sangsamling på Seljord barneskule

Elevene fra 1. - 4. klasse ved Seljord barneskule øver på gamle norske sanger. Ikke bare i mai, men ellers i året også.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Sangsamling på Seljord barneskule

Elevene synger av full hals.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Gapende står de der. Rette i ryggen, mens de synger av full hals. Anledningen er sangsamling, der nesten 200 elever og lærere møtes flere ganger i året for å øve på gamle, norske sanger.

I anledning grunnlovsjubileet er sangsamlingene på Seljord barneskole mer aktuelle enn noen gang.

– Jeg vet ikke alltid hva vi synger om, men vi synger gamle sanger. Læreren sier at vi skal gjøre det, og det er ganske gøy. Hjemme hører jeg mest på Justin Bieber, sier førsteklassingen Ingebjørg.

Les også:

SE VIDEO AV ELEVENE SOM SYNGER:

Gamle sangskatter fra Seljord.

På tvers av generasjoner

Sangsamlingene startet i år 2000, tror rektor Ingunn Flatland. Hun innrømmer at hun er litt usikker på hvor mange år de har holdt på.

Sangsamling på Seljord barneskule

Små som store er med under sangsamlingene.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Det må være rundt 15 år. Vi startet opp med dette fordi vi ønsket at elevene skulle lære mer om sangskatten vår, og nå har vi fire sangsamlinger i året.

– Hvorfor mener dere dette er så viktig?

– For det første opplever vi veldig mye energi og samhold når vi møtes på disse samlingene. Vi synes det er viktig at de lærer sanger som går på tvers av generasjoner, så vi kan synge sammen, sier kontaktlærer og pianist Britt Merethe Funner.

I disse maidager går det naturligvis i «Ja, vi elsker dette landet», «Norge i rødt, hvitt og blått» og «Fagert er landet».

Lærer historien bak sangene

– Forstår barna det de synger om?

– Elevene lærer historien bak sangene de øver på. De hadde nok ikke forstått alt hvis vi ikke hadde gått igjennom dem, for tekstene er gamle, sier Funner.

17. mai på NRK

Sangsamling på Seljord barneskule

Rektor Ingunn Flatland og kontaktlærer og pianist Britt Merethe Funner står i bresjen for sangsamlingene.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK
 • Mann drapstruet politiet

  En mann i 20-årene er pågrepet i Bø i Telemark. Han skal først ha slått seg vrang og kranglet med dørvaktene på et utested. Da politiet kom til stedet sparket og spyttet han på en politibetjent. Han skal også ha drapstruet politiet.

  Laster Twitter-innhold
 • Tre skadd i trafikkulykke

  Tre personer er skadet etter en at en bil med en hestehenger kjørte på en elg ved Vinje i Telemark, like før midnatt. Det var hester i tilhengeren. Omfanget av skadene er ikke kjent.

  Laster Twitter-innhold
 • Påførte kraniebrudd med hammer

  En 28 år gammel mann er i Nedre Telemark tingrett dømt til fengsel i et år og tre måneder for grov vold. 28-åringen har blant annet påført en annen person kraniebrudd med en hammer. Mannen må også betale 87 000 i oppreisning som følge av volden.

 • Scoret 32 mål - linkes til Odd

  Tobias Lauritsen i Pors scoret sitt syvende hattrick i 3-0 seieren borte mot Express i dag. Spissen har scoret 32 mål i årets serie og nå linkes ungutten til Odd, skriver PD.