NRK Meny
Normal

Har store utbetalinger i vente

Flere steder i fylket har ekstremværet skapt store skader. Tiden etter en skade har oppstått bør utnyttes godt, oppfordrer forsikringsselskapet Tryg Forsikring.

Se dronebilder fra flommen på Kongsberg.

Ekstremværet har skapt store skader flere steder i landet. Her kan du se dronebilder fra flommen på Kongsberg. Foto: NRK.

Mange i fylket har fått store verdier ødelagt på grunn av flommen som har herjet i Telemark de siste dagene.

Stenger skole og barnehage på grunn av flom

Pressetalsmann i Tryg Forsikring, Toralf Rutledal, har vært ute og sett på skadene flommen har forårsaket. Han forteller at forsikringsselskapene har store skadeutbetalinger i vente.

– Våre folk som jobber med skadesanering er klare på at dette er den største hendelsen de kan huske, sier Rutledal.

– Dette blir et omfattende år når det gjelder skadeutbetalinger, sier han.

Toralf Rutledal

ETTERSLEP: Pressetalsmann i Tryg Forsikring, Toralf Rutledal, sier det ofte blir mange unødvendig skader fordi det offentlige ikke har gode nok flomkart og ikke vedlikeholder avløpsnett godt nok.

Foto: Paul Bernhard

Størst skader i kjellere

Rutledal forteller at det først og fremst er kjellere som har de største skadene etter uværet.

– Det er ingen kjellere, der vi er i aksjon, som har mindre en 20 centimeter vann på gulvet. For et moderne hus er det ganske omfattende og det kan bli store råteskader, sier pressetalsmannen.

Han oppfordrer folk som har fått vannskader til å handle raskt etter at skaden har skjedd.

– Det er viktig å få ut alt av inventar og kledning, luft godt og la det tørke. Tiden rett etter skaden har skjedd er veldig viktig. Da kan man få gjort mye, sier Rutledal.

Anne er innesperret av flommen

Viktig å melde inn

De som ikke oppdager skadene før vannet har trukket seg tilbake må melde inn skadene så raskt som mulig. Rutledal forteller at det er stor pågang hos forsikringsselskapene akkurat nå.

– Mange selskaper har tjenester som gjør det mulig å melde inn skader via hjemmesider eller på e-post. Ikke gi opp hvis du ikke kommer gjennom til forsikringsselskapet, sier Rutledal.

Han minner om at forsikringstakere har et ansvar for å forebygge skader og bidra til å redde restverdier når skader har oppstått.

– Men i denne situasjonen er mange uskyldige tredjeparter, vi vet at klimaet blir villere, sier Rutledal.